Lidský prst v lihu objevili pracovníci České pošty na Mojmírově náměstí v brněnském Králově Poli. Na místo nálezu okamžitě vyjeli policejní specialisté. Ti se snaží zjistit, odkud a kam neobvyklý balík směřoval.

„Pracovníci pošty otevřeli zásilku už v pondělí. Pro balík si totiž nikdo nepřišel, a tak skončil na Mojmírově náměstí, kde mají zaměstnanci pošty oprávnění nevyzvednuté a nedoručitelné zásilky po čase otevřít,“ potvrdila brněnská policejní mluvčí Andrea Procházková.

Z prvotního vyšetřování vyplývá, že v malé zavařovací sklenici naplněné lihem plaval kousek lidského prstu. Ten neměl ani papilární linie, tedy otisky. „Jednalo se o nehet s malým kouskem kůže. Vyšetřovatelé nyní zjišťují jak adresáta tak odesilatele zásilky,“ doplnila Procházková.

Posílat poštou kus lidského těla je velmi neobvyklé. „Lidský prst, který našli naši zaměstnanci na Mojmírově náměstí, k takovým zásilkám patří. Mohu říci, že posledních několik let se nic podobného nestalo,“ řekl mluvčí České pošty Ivo Mravinac.

Pošta na Mojmírově náměstí nese označení Brno-300. Je to takzvaná úložna nedoručených zásilek. Leží tam tisíce dopisů a stovky balíků. Důvod je prostý. Zásilky, které nemohla pošta z různých důvodů doručit, aniž by to zavinili její zaměstnanci.

Kvadratura ženy

Před osmi lety tam mohly skončit i kusy těla zavražděné ženy, dvaatřicetileté Naděždy Novákové z Prahy. Zásilka však strašně páchla, a tak na ni upozornili už zaměstnanci pošty na hlavním vlakovém nádraží.

Hrůzný nález je datován do srpna 2001. Tehdy přišly na dvě brněnské pošty dva balíky, které neznámý odesilatel poslal na neexistující příjemce v Brně a Uherském Hradišti. Brněnský balík dokonce směřoval do domu, v němž sídlí pohřební služba.

„Pro nedoručitelnost zásilek a silný zápach pošťáci postupně oba balíky otevřeli. Uvnitř se nacházely části lidského těla,“ popsal otřesný nález bývalý kriminalista Miloslav Jedlička. Pachatele vypátrali detektivové za několik dní. Vrahem byl Martin Vostárek, který si za bestiální vraždu své družky odpykává čtrnáctiletý trest.

Rozčtvrcenou mrtvolu ženy tehdy novináři srovnávali s případem identické vraždy Otýlie Vranské z roku 1933. „Vražda prostitutky patří mezi nejznámější zločiny v dějinách české kriminalistiky. Vraha i přes veškeré úsilí kriminalisté nikdy nevypátrali,“ doplnil Jedlička.