V hantýrce zločinců se mužům, které v uplynulých dnech dopadli jihomoravští kriminalisté, říká kasaři. Čtveřice kosovských Albánců se totiž specializovala na nedobytné trezory poboček České pošty. Jejich pevnost podlehla rozbrušovačce, s níž otevřeli zloději minimálně šestnáct trezorů pošt v Jihomoravském a Severomoravském kraji. Jejich kořist činila přes čtyři miliony korun.

„Metoda kvarteta pachatelů byla ve všech případech stejná. Nejdříve si vytipovali poštu v menší obci, kde si před loupeží nakoupili například dobíjecí kupony do mobilních telefonů. Pak počkali, až se setmí a v noci do pobočky násilně vnikli,“ přiblížil sérii šestnácti případů kriminalista Antonín Hrdlička. Kromě nejrůznějšího náčiní používali pachatelé i sílu svých paží. Museli totiž překonat mříže na oknech a někdy i bourat kusy zdí. „Do trezorů se pak dostali rozbrušovací pilou. Tou rozřezali sejf a vzali z něj veškeré peníze,“ doplnil Hrdlička.

Kasaři ve věku od třiceti do čtyřiačtyřiceti let bydleli v Brně. Dva z nich dokonce pobývali v jednom luxusním hotelu v centru města, kde si platili pokoj. Tři muži byli ženatí. Oženili se v Česku a jejich manželky mají české státní občanství. „Jeden z mužů se prokazoval falešnými doklady z Bulharska. Poté, co jsme ho spolu s dalšími pachateli zadrželi, chtěl okamžitě spojit s bulharskou ambasádou. Pak jsme ale zjistili, že muž, na jehož jméno zněly bulharské doklady, vůbec neexistuje,“ uvedla jihomoravská policejní mluvčí Jana Šípková.

Januzi Bekim - čtvrtý pachatel, který pravděpodobně utekl za hranice.Přestože pachatelé byli čtyři, policistům se podařilo zadržet jen tři. Jeden před spravedlností uniká. Je to sedmatřicetiletý Januzi Bekim (na obrázku). „S největší pravděpodobností uprchl za hranice České republiky. Předpokládáme, že na něj soud vydá v nejbližších dnech mezinárodní zatykač,“ potvrdil šéf jihomoravských kriminalistů Zdeněk Krejčí. Čtveřici mužů zatím hrozí osmileté vězení. Policisté však předpokládají, že dosavadní čtyřmilionová škoda ještě poroste. „Pokud se přehoupne přes pět milionů, hrozilo by jim od pěti do dvanácti let vězení,“ poznamenal Krejčí.

Vyšetřovatelům se podařilo při domovních prohlídkách zajistit bezmála čtvrt milionu korun a přes osm tisíc euro. Policisté pachatelům také zabavili dvě auta, Audi a Opel. S nimi vyráželi z Brna za kořistí. Každý zloděj měl v čtyřčlenném týmu svou pozici. Jeden například jen hlídal okolí a „čistý vzduch“. Všichni se nejprve domlouvali přes mobilní telefony, později si pořídili vysílačky. Odposlechy z mobilních telefonů jsou nyní klíčovým důkazem pro další vyšetřování. Kriminalisté ovšem čekají na výsledky překladů, protože pachatelé spolu mluvili svou rodnou řečí.

Případů, které kriminalisté prověřují v souvislosti se zadrženými kasaři, je zhruba dalších patnáct. „Jejich modus operandi nebo-li způsob otevření trezoru je totiž jakýsi rukopis pachatelů,“ upozornila kriminalistka Alena Knotková. Obtížné však bude pro vyšetřovatele série vykradených pošt zlodějům jejich činnost prokázat. „Tři muži, kteří skončili ve vazbě, totiž nechtějí vypovídat a ke vloupání do poboček se nepřiznali,“ konstatovala Knotková.