Tři chlapci ve věku od devíti do třinácti let si 22. září hráli v parku u Kounicovích kolejí v brněnských Žabovřeskách. Jejich poklidný den narušil jedenadvacetiletý mladík, který je s nožem v ruce okradl o telefony v hodnotě téměř dvacet tisíc korun. I to bylo lupiči málo a ve svém řádění pokračoval i další dny. Postup přepadávání nezměnil, ale lokalitu a typ obětí ano.

Následně se totiž zaměřil na mladé ženy v parku pod Špilberkem. „Pachatel chtěl získat peníze na omamné látky. Navíc se jedná o člověka bez domova,“ sdělil vedoucí kriminalistů Jaromír Komenda, který v úterý o této události informoval.

Sedmnáctiletý mladík napadl a okradl v noci na úterý důchodkyni poblíž podchodu na brněnské Staré Osadě. Osmdesátiletou ženu povalil na zem a utekl i s její nákupní taškou.
Přepadl osmdesátiletou ženu s berlí. Tašku držela pevně, skončila na zemi

Mladíka se kriminalistům podařilo dopadnout osmý den po prvním přepadení. Celkem loupil čtyřikrát a okradl osm lidí o jejich telefony a peníze. „Všichni poškození s mužem spolupracovali, tudíž nebyl tak agresivní a nikoho nenapadl,“ dodal Komenda.

Pachatel se nyní nachází ve vazbě a hrozí mu dva až deset let vězení. Doposud nebyl trestaný, ale je podezřelý z dalších trestných činů.

Strach z přepadení má i studentka Anna Nevídalová. „Přepadení se bojím hlavně večer, když jdu potmě někde, kde nikdo není. Často mám s sebou pepřový sprej a plánuji se přihlásit na lekce sebeobrany,“ popsala Nevídalová.

Dvanáctiletého školáka okradl neznámý mladík (na snímku). Brněnští kriminalisté žádají veřejnost o pomoc.
Přepadl školáka a ukradl mu mobil. Když to nahlásíš policii, pořežu tě, hrozil

Loupežných přepadení v Brně podle policistů přibývá. Tento rok jich bylo doposud 110. Loni oproti tomu řešili kriminalisté devětadevadesát případů do konce října. 

SIMONA CHLUPOVÁ