Tři z obviněných nestáli před soudem poprvé. Seznámili se v břeclavské věznici. V Brně pak měli Karel Kůrka, Jan Garčica a Martin Březina přepadnout na ulici směnárníka. „Muže nám doporučil tipař, počkali jsme, až bude večer odcházet s penězi," přečetla předsedkyně soudu Jaroslava Bartošová z výpovědi nepřítomného Jana Garčici.

Směnárníka údajně přepadli maskovaní muži s paralyzérem a donutili ho nastoupit do dodávky, kde ho svázali. Poté co mu ukradli peníze a telefon, ho vysadili o dvě ulice dál.

V listopadu měli tři podezřelí ještě s Pavlem Ramešem dostat tip na vyloupení rodinného domu Petrželových v Brně. „Jen jeden člověk věděl, kde máme trezor," uvedl u soudu Miloslav Petržela, který se domnívá, že zlodějům dal tip Martin Hudeček. Toho Petržela kdysi zastupoval jako advokát u soudu, Hudeček byl tak několikrát u něj doma. Vytvořili si přátelský vztah.

V době loupeže byla v domě jen Petrželova manželka. Muži jí přiložili nůž ke krku a mířili na ni pistolí. Žena uvedla, že zloději věděli, kde má rodina trezor. Muži z domu tehdy ukradli šperky, lovecké zbraně a osm a půl tisíce korun. Pojišťovna vyčíslila škodu na téměř 230 tisíc korun.

DOMINIKA VÁGNEROVÁ