Vše o korupční kauze Kvapil Novotný čtěte

ZDE

Údajný úplatek se sice po odeznění informačního šumu smrskl jen na milion, oba muži přesto v září dostali za korupci sedmiletý trest. „Výši trestu jsme zvolili s ohledem na společenskou škodlivost činu. Přihlédli jsme také k tomu, že obžalovaní jednali s rozmyslem a ze ziskuchtivosti,“ odůvodnil verdikt soudce brněnského krajského soudu Miloš Žďárský. Už v únoru se přitom s oběma svými členy vypořádala Občanská demokratická strana, jejíž výkonná rada je zbavila členství.

Trest sedmi let ve vězení s ostrahou a pokuta ve výši půl milionu korun pro Kvapila a čtvrt milionu pro Novotného padl za to, že podle soudu oba odsouzení požadovali úplatek za zajištění bezproblémové stavby futuristického domu Sonocentrum v ulici Veveří. Upozornil na to investor Jiří Štopl, který si jednání potají nahrával a záznamy předal policii.

Odsouzení muži se ihned po vynesení rozsudku odvolali. Proces přitom označili za politicky motivovanou kauzu. „Kauza byla útokem především na Radovana Novotného. Já jsem v ní figuroval jenom kvůli výši trestu. Aby se z toho mohla udělat korupce,“ tvrdí Kvapil. Upozornil přitom, že Štopl na nahrávce o pomstě Novotnému mluvil. „To by bylo, abychom ho nedostali. Za to, co nám udělal,“ zaznělo ze záznamu.

U odvolacího soudu hodlají odsouzení muži napadnout špatnou práci vyšetřovatelů i nedokonalé odůvodnění rozsudku. A především zpochybní nejpádnější důkaz obžaloby, tedy odposlechy. „Záznam rozhovoru ležel u Štopla v nahrávacím studiu týden, než ji odnesl na policii. A analýza, kterou obhájci nechali udělat, potvrdila nejméně třicet míst, v nichž ji mohl někdo upravit. Jedním z nich je například část, ve které Štopl mluví o nezákonném jednání. Tu si z osobního rozhovoru nepamatuji,“ uvedl Kvapil.

O odvolání obou mužů rozhodne olomoucký vrchní soud. Kdy, to zatím nikdo neví. „Senát se spisem zabývá, zatím ale ještě nestanovil datum projednávání odvolání. Vzhledem k tomu, že obžalovaní nejsou ve vazbě, může to trvat déle,“ uvedl mluvčí soudu Petr Angyalossy.

Jisté ani není, zda Sonocentrum skutečně vyroste. Podle původních plánů mělo přitom stát v roce 2011. „To určitě nestihneme,“ uvedl zástupce investora Richard Kocman. Zda se vůbec bude stavět, pak muž figurující v případu jako svědek odmítl sdělit. Ještě tajemnější je jeho šéf Štopl. Zavřený ve své rezidenci v Ivanovicích s médii nemluví.

Aleš Kvapil: Nahrávka jednání byla zfalšovaná

ROZHOVOR
– Bývalý starosta brněnských Žabovřesk Aleš Kvapil trvá na své nevině. „Jsem přesvědčený, že mě osvobodí. Na určité úrovni už protekce proti mně musí přestat hrát roli,“ říká Kvapil.

Vzpomenete si, jak jste prožíval den 11. února 2010?

Až do okamžiku, kdy mne zatkli, to byl běžný pracovní den. Najednou ale přišla rána z čistého nebe. Nejdříve jsem si myslel, že je to nějaká legrace k mým blížícím se šedesátým narozeninám. Až když jsem byl ve slipech a dělali soupis mých věcí, bylo mi jasné, že to legrace není.

Jak se k tomu postavila vaše rodina? A co přátelé?

Manželka stála při mně a vnímá to jako absurdní obvinění. U známých se ukázalo, že osmdesát procent se přátelilo jen s mojí funkcí.

Tvrdíte, že jste si o úplatek neřekl. Co tedy vedlo Jiřího Štopla k jeho obvinění?

Proti mně asi nic neměl. Chtěl se pomstít Novotnému. Ten mu nešel dostatečně na ruku. Já jsem v tom figuroval jen kvůli výši trestní sazby.

Takže verze o vnitropolitickém boji v ODS padla?

Ne. Vyhovovalo to mnoha lidem. Například je pravda, že jsem se postavil proti tehdejšímu jihomoravskému předsedovi Milanu Venclíkovi. Ale víme i to, že Štopl byl spolužák vrchní státní zástupkyně Mileny Hojovcové, s kterou je v kontaktu.

S čím půjdete k odvolacímu soudu?

Kritizujeme práci orgánů činných v trestním řízení i odůvodnění rozsudku. Nejhorší je to, že nezohlednili fakt, že nahrávka ležela u Štopla týden ve studiu, o němž tvrdí, že je nejlepší v republice. Její expertiza prokázala zásahy do záznamu.
Radovan Novotný: Žaloba spojovala důkazy uměle

ROZHOVOR – Bývalý tajemník Brna­-střed Radovan Novotný předpokládá, že jej vrchní soud v Olomouci zprostí viny. „Předložili jsme takové důkazy, že si nedokážu po právní stránce představit, že by soud mohl rozhodnout jinak,“ tvrdí Novotný.

Jak jste vnímal události přesně rok staré?
Takové okamžiky by člověk nejraději zapomněl. Byl jsem překvapený a zaskočilo mne to. Byla to nepříjemná zkušenost a zážitek.

Co to znamenalo pro váš osobní život? Jak se ke všemu postavila vaše rodina, vaši přátelé?
Musím říci, že rodina i přátelé a kamarádi stáli při mně. Nezaznamenal jsem od nich žádný negativní přístup, jejich chování zůstalo stejné, jako by mne celá věc nepotkala.

Jak jste vnímal poměrně vysoký sedmiletý trest, který vynesl krajský soud?
Byli jsme oba překvapení. Nesouhlasili jsme ani s odůvodněním rozsudku. Některé věci dala obžaloba do spojitosti uměle, bez skutečné vzájemné souvislosti.

Podle Aleše Kvapila byl proces zmanipulovaný, také si to myslíte?
Když se na to dívám zpětně, tak do určité míry chápu, že obžaloba i policie některá fakta uměle pospojovala tak, že svědčila proti nám a zásadně špatně je interpretovala.

Před zatčením jste měl nakročeno do regionální politiky. Máte stále tyto ambice?
Na to opravdu nemám myšlenky.

Byl jste ředitelem brněnského basketbalového klubu. Ani do sportu se nehodláte vrátit?
Stále jsem fanda basketbalu. Ale jen fanda. Nyní potřebuji řešit hlavně současné problémy.