Volf i Schönweitz se ve středu před soudem vyjádřili, že si nemyslí, že by se dopustili trestného činu. „Myslíme si, že prodávat semena je legální. Ke každému výrobku jsme přikládali leták s informacemi, že zneužívání marihuany je trestné," bránil se obžalobě Schönweitz.

Dodal, že se již dříve několikrát zúčastnil konopného festivalu a podobných akcí, kde ho kontrolovali policisté, ale nikdy na jeho prodávaném zboží neshledali nic nelegálního.

Oba obžalovaní, ale také jejich obhájce Miloš Hoff považují listopadový zásah policistů za přehnaný a neoprávněný. „Do našeho obchodu přišlo jedenáct policistů. Všechny zaměstnance poslali pryč a zůstal jsem tam s nimi jen já. Celý den pak prohledávali nejen prodejnu ale také sklad. Zabavili nám počítače, ale také semena uschovaná v lednicích," popsal jeden ze série listopadových policejních zátahů na grow shopy Volf.

Tvrdil, že zákazníky nikdy nenabádal k tomu, aby ze semen pěstovali rostliny marihuany a následně ji kouřili. „Nejsem žádný drogový pouliční dealer. Jsem normální muž, co má manželku a dítě," rozčiloval se obžalovaný.

Semena údajně prodávali proto, že o ně byl zájem. Obhájce Hoff uvedl, že muži chtěli také dát šanci těžce nemocným lidem, aby si konopí mohli obstarat.

Soudce Petr Schlagmann hlavní líčení odročil na 9. března. „Kvůli dokazování," zdůvodnil soudce.

Listopadová policejní razie na growshopy vyvolala mezi odborníky i laiky vášnivou diskuzi. Majitel brněnského growshopu Easy Garden Přemysl Kučera, jehož obchod policisté nekontrolovali, zátah odsoudil. „Spousta pachatelů zavraždila lidi nožem. Obviňuje snad policie prodavače nožů z nabádání k vraždě?" vyjádřil se Kučera s tím, že zákazníky grow shopů nejsou jen pěstitelé konopí ale také další zahradníci.

Policisté hájili zátah tím, že prodejci a majitelé porušují zákon a svým jednáním rozšiřují ve společnosti závislost na drogách.