Zloději minulý týden ukradli z hrobu matky Jaroslavy Poláškové ze Sobůlek na Hodonínsku náhrobní desku za víc než čtyřicet tisíc korun. „Nový hrob jsem mamince nechala udělat teprve před třemi měsíci. Desky byly nádherně lesklé," lituje žena. O krádeži se dozvěděla od sousedky, když se vrátila z nemocnice.Ta krádež oznámila na tamní obecní úřad. „Ještě ve středu tam deska byla, v sobotu už ne. Známá se mě totiž ptala, jestli Slávka opravuje hrob. To mě udivilo, protože jsem věděla, že nechala udělat nový," řekla přítelkyně Poláškové Ludmila Kostihová. Obyvatelé se domnívají, že zloděj využil toho, že hrob byl poměrně blízko brány.

Minulý týden zmizela náhrobní deska také ze hřbitova z Ježova u Kyjova. „Majitelé hrobu to zjistili právě při pohřbu. Je to hrozné," poznamenal Josef Janča ze správy hřbitova.

Největší lup si zloději odvezli ze hřbitova v nedalekých Vřesovicích na Hodonínsku. V jednom týdnu ukradli náhrobní desky hned dvěma rodinám. „Sice nebyly úplně nové, ale pořád vypadaly dobře. Je hrozné, že to někdo udělá. Místní tetičky šetří půlku života na hrob a někdo jim ho klidně ukradne," rozčílil se vřesovický místostarosta Vlastimil Havránek.

VELKÉ ŠKODY• cena náhrobků se podle
  kameníků pohybuje v rozmezí
  pět až patnáct tisíc korun
• nejčastěji se náhrobní desky
  vyrábějí ze žuly, dalším
  oblíbeným kamenem je mramor
• zlodějům za krádeže
  hrozí několikatisícová pokuta. Ta
  se odvíjí podle hodnoty
  ukradeného náhrobku. Pokud je
  škoda malá, mohou strážníci
  udělit pokutu blokově. Pokud
  hodnota přesáhne pět tisíc
  korun, čin policisté vyšetřují
  jakotrestný čin

Podobný osud ho stihl loni po Velikonocích. „Naší rodině ukradli náhrobek, který byl úplně nový. Škoda byla mezi třiceti až čtyřiceti tisíci korunami," zavzpomínal místostarosta.

Proti ničení a krádežím náhrobků není snadné se bránit. „Obec může pořídit na hlídání hřbitova kamerový systém, ten je ale příliš drahý," postěžoval si místostarosta Havránek.

Mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem nabádá pozůstalé, aby byli všímaví a veškeré podezřelé chování na hřbitovech ohlásili hlídce. „Strážníci několikrát denně hřbitovem procházejí. V noci je někdy obcházejí i se psy," řekl Ghanem.

Ubezpečil, že na začátku listopadu, kdy lidé uctívají památku zesnulých, strážníci hlídky ještě posílí.

Krádeže a ničení hrobů nejvíc dopadají na staré lidi, kteří pochovali nejbližší, se kterými strávili celý život. „Působí to na ně až depresivně. Mohou skončit i se zdravotními potížemi. Ty se mohou projevit až s odstupem času," upozornila psycholožka Marie Vignatiová.

Setkala se také s pacientkou, která měla těžkou depresi, protože už podruhé dala na hrob svého manžela krásnou mísu. Podruhé už i se vzkazem „Kdo tu mísu ukradne, tomu ruka upadne". „Když přišla navštívit hrob svého zesnulého, mísa byla pryč a zloděj tam nechal výsměšný vzkaz Mísu jsem ukradl a ruce mám obě," popsala případ psycholožka.

Zloději nejčastěji kradou náhrobky ze žuly. „Ty jsou také nejdražší," potvrdil kameník Petr Svanovský. Dodal, že náhrobní desky se prodávají za pět až patnáct tisíc korun podle toho, jak jsou velké a zdobené. Zlodějům za krádeže hrozí správní řízení a až několikatisícová pokuta.