Senát krajského soudu svým rozhodnutím vyhověl odvolání státního zástupce. „Podle našeho názoru by mělo být provedeno další dokazování. Měli by také vypovídat další svědci," zdůvodnil státní zástupce Jakub Jirušek, proč nesouhlasil s rozhodnutím okresního soudu, který Ordoše pro nedostatek důkazů zprostil viny a podal odvolání.

Obhájce starosty David Černý ale považuje odvolání za bezdůvodné. „To, jak rozhodl okresní soud, bylo správné. Jsem nevinný. Všechny svědky, kteří mohli prokázat mou nevinu, jsem předvolal. Už nemám další důkazy, které bych v obnoveném řízení předložil," vyjádřil se k rozhodnutí krajského soudu starosta Ordoš.

Státní zástupce viní Ordoše z toho, že z obecní kasy odčerpal přes dva a půl milionu korun. V obžalobě uvedl, že starosta si od června roku 2009 do roku 2010 nechal proplácet fiktivní faktury od firem, které údajně pro obec pracovaly. „Z troskotovické kasy tak zmizelo téměř jeden a půl milionů korun," řekl Jirušek. Majitelé firem, ale práci pro Troskotovice popřeli.

Tvrzení státního zástupce Ordoš už dříve odmítl. „Sháněl jsem i toho posledního dělníka, aby mi dosvědčil, že tyto práce prováděl, když od toho dali šéfové firem ruce pryč," hájil se Ordoš. Někteří dělníci opravdu vypovídali v jeho prospěch.

Další milion a dvě stě padesát tisíc korun měl Ordoš podle obžaloby převést na účet obecní společnosti Vitisvin. „Tam ale peníze nikdy nedorazili," uvedl státní zástupce. Starosta tvrdí, že peníze použil na výplaty dělníkům, které obec zaměstnávala na vinohradu.

Ordoš připustil, že měl ve financování obce nepořádek. Zdůvodnil to ale tím, že toho na něj v té době bylo moc. Také obhájce Černý připustil, že starosta neměl všechnu dokumentaci týkající se financování v pořádku. „Práce, na které Ordoš peníze čerpal, ale byly skutečně provedené," přesvědčoval soud Černý.

Okresní soud ve Znojmě proto letos v srpnu Ordoše pro nedostatek důkazů, které by ho z trestného činu zpronevěry usvědčily, zprostil viny.

S rozhodnutím soudu prvního stupně se ale neztotožnil soud odvolací. „Souhlasíme s návrhem státního zástupce, který si myslí, že by měly být předloženy další důkazy. Státní zástupce žádal rozšířit dokazování pouze v jedné části obžaloby. To ale není z právního hlediska možné, proto celý případ vracíme k okresnímu soudu," zdůvodnila rozhodnutí senátu předsedkyně krajského soudu Černá s tím, že starosta má ve fakturách opravdu nepořádek.

Trest? Až deset let

Starostovi za zpronevěru a zneužití pravomoci hrozí až deset let ve vězení.

Ordoš již v minulosti kvůli podezření ze zneužití pravomoci před soudem stál. Když přecházela obec Troskotovice pod dozor jiných spadových úřadů, vyzval starostu stavební úřad v Pohořelicích, aby dodal územní plán obce. Starosta dokument dodal, ale upravil si ho. Za padělání veřejné listiny jej Okresní soud v Břeclavi minulý rok v květnu pravomocně odsoudil k dvouleté podmínce. Letos v lednu ho ale podmíněného trestu zbavila prezidentská amnestie.

S podmínkou odešel od soudu loni v září také bývalý starosta Blatnice pod Svatým Antonínkem na Hodonínsku Josef Vavřík. Ten se soudu přiznal, že zapomněl zaplatit čtyř milionovou fakturu za stavební práce v obci.