„Svázal jsem jí ruce a nohy, když jsem odcházel z domu spravit zrcátko na autě. Bál jsem se, aby nechodila za jinými chlapy. Dělávali jsme to tak, byla to naše hra. Nebránila se," vypověděl u soudu obžalovaný, který byl už dvakrát předtím odsouzený za ublížení na zdraví a napadení.

Když se vrátil, žena si uvolnila nohy, což Radziszewskiho podle jeho slov rozčílilo. „Nechápal jsem, proč to udělala. Znovu jsem jí je svázal, tentokrát šlemi a začal jsem ji dusit. Nejdřív rukou, asi třicetkrát, potom jsem jí dal do pusy smotek potravinářské fólie a převázal jsem ho kusem látky. Posunky hlavou mi měla odpovídat na otázky. Je to neobvyklé, ale u nás to bylo normální, taková Itálie," konstatoval obžalovaný.

Právě smotek folie ale spoutaná žena vdechla, když Radziszewski na zhruba deset minut odešel z místnosti, a udusila se. „Když jsem se vrátil, neodpovídala. Baterkou jsem vyzkoušel jestli ji reagují zorničky. Když jsem zjistil, že ne, hned jsem ji rozvázal a dal jsem jí dýchání z úst do úst. Na masáž srdce jsem v tu chvíli nemyslel," řekl obžalovaný.

S tím ale nesouhlasila psycholožka Beáta Nour Mohammadi, která muže vyšetřovala. „Řekl, že jí masáž srdce dát mohl, ale neudělal to, protože se na ni zlobil," uvedla Mohammadi.

Podle ní muž dokonce smrt ženy vnímal jako formu eutanazie. „Podezíral svou družku z extrémně častých nevěr. Věřil, že prodáváním svého těla splácí zhruba půl milionový dluh, který měla, a trpí tím, bojí se toho. Když zemřela, už to nemusela dál dělat," vysvětlila psycholožka.

Dodala i, že Radziszewski má i představu, že mu za vraždu přišla do vězení poděkovat. „Je to jeho sen, aby to tak vnímala a prožívala," dodala Mohammadi.

Kromě vraždy je Radziszewski obžalovaný i z toho, že měl svou družku polít kyselinou. „Vůbec nevím, jak se to stalo, spal jsem. Vzbudila mě až přítelkyně, která řekla, že se polila kyselinou mravenčí, když čistila odpad vany," hájil se obžalovaný.

Jeho sestra má ale jiný názor. „Myslím, že ji polil kyselinou, aby nenastoupila do práce. Nebylo by to poprvé. Kromě toho, že ji i pobodal, ji skopl z postele a spálil ji venku věci," popsala svědkyně a dodala, že ženu i polil benzínem a chtěl ji upálit.

Dceru své sestry chtěl navíc po hádce zabít a rozpárat, za což byl také trestně stíhaný. Nebyla to ale jediná dívka, která vyhrožoval. „Vztekal se kvůli každé hlouposti, šel z něho strach. Jednou šel s nožem i po mě. Kdybych neuhnula, měla bych ho v oku. Vyhrožoval, že buď mě zabije nebo prodá a pak mi zakázal se s mamkou stýkat," popsala dcera mrtvé ženy, která s matkou nežila. Aby se měla dívka líp, poslala ji matka žít ke svým rodičům.

Agresivní přítel totiž nebyl jediný problém páru. Radziszewski se svou zavražděnou přítelkyní totiž brali pervitin a kouřili marihuanu. „Píchal jsem si zhruba jednou týdně. Dali jsme si i v den incidentu, zastavili jsme na louce a pak jsme se několik hodin hádali o tom, s kým mě podvádí. Po vraždě jsem byl pod vlivem každý den," konstatoval obžalovaný.

Právě dušení mělo jeho zdrogované přítelkyni pomoct se uklidnit. „Brala to pořád jako srandu, vysmívala se mi. Chodila domů a byla cítit chlapem, chtěl jsem vědět, jestli s někým je. Nemyslím, že by jí dušení vadilo, kdyby nesouhlasila, pokousala by mě," hájil se Radziszewski.

Obžalovanému teď hrozí dvacet let ve vězení i výjimečný trest. Zavražděná byla totiž v šestém měsíci těhotenství a vražda byla provedena zvlášť brutálním způsobem. Navíc muž při výslechu necítil lítost. „Mučení bagatelizoval, bral ho jako prostředek k dosažení svého cíle," vysvětlila psycholožka.

Čtyři dny po vraždě se muž k činu doznal, ženu před tím svlékl a schoval ji do kufru svého auta. Soudní jednání s ním pokračuje v úterý dopoledne.