ZAMĚSTNANKYNĚ. Prodavačka oblečení Dominika Peštuková trávila v poloprázdné Vaňkovce dopoledne tři hodiny. O nahlášené bombě se dozvěděla až po desítkách minut nejistoty. „Jsem docela naštvaná, protože nám jen reproduktory ohlásily, že se kvůli policejní akci uzavírají hlavní vchody. O možné bombě mi napsal až přítel. Sedět tu s vědomím, že nedaleko vás může být umístěná výbušnina, bylo nepříjemné," stěžovala si obchodnice.

Zaměstnanci ve Vaňkovce zůstali po celou dobu zásahu. „Nás nikdo neposlal ven, i když lidi dovnitř nepouštěli," dodala prodejkyně.

NÁVŠTĚVNICE NÁKUPNÍHO CENTRA. Krizovou situaci na vlastní kůži zažila i návštěvnice galerie Jindřiška Zpěváková. „Nejdřív policisté uzavřeli vchod směrem ke Zvonařce, pak i protější vstup u Teska. Zmatení lidé odcházeli bočními vchody, zatímco se 
z reproduktorů ozývaly nekonkrétní omluvy kvůli policejní akci," přiblížila situaci zúčastněná Zpěváková.

ŠTAMGAST. Hloučky lidí čekaly na nové informace 
u nadchodu směřujícího ke Zvonařce. Mezi nimi i Michal Singr, kterého nahlášená bomba vyhnala z hospody. „Dnes mám dovolenou, tak jsem si zašel na pivo tady na Zvonařku. Najednou do hospody někdo přilítl a křičel, že je tam bomba. Bylo to rychlé, ani nevím, kdo přesně tam byl," popsal rychlou evakuaci Singr.

Na odpověď, zda byla bomba 
v hospodě doopravdy, čekal u Zvonařky tři hodiny.

DOPRAVCE NA ZVONAŘCE. Anonymové na hodiny také zmrazili odjezd autobusů ze Zvonařky. Zaměstnankyně přepravní společnosti Regabus Jaroslava Otcová situaci řešila mimo kancelář. „Naštěstí se ten poplach dotkl jenom jednoho spoje na Ukrajinu. Na všechny cestující jsem měla čísla, tak jsem jim zavolala, že do autobusu můžou nastoupit na nedaleké čerpací stanici," řekla dispečerka, kterou falešný poplach 
o bombě nevyděsil.

Dopravci Eurolines se s většími komplikacemi nesetkali. 
„V Brně jsme měli pouze vystupující, a ty řidiči vyložili před Vaňkovkou," uvedla ředitelka marketingu Pavla Lauermannová.

HEJTMAN. Michala Haška falešný poplach rozčílil. Bezpečnost lidí je však podle něj nejdůležitější. „Musí být absolutní prioritou za Haška, Šimka i každého dalšího hejtmana," řekl politik, kterému končí mandát. Jihomoravská policie podle něj odvedla perfektní práci.

ZUZANA KOČIŠOVÁ
MONIKA KRYLOVÁ