Podle psychiatričky Petry Sejbalové trpí Onderková Pojerová specifickou poruchou osobnosti. Dokonce se léčila u psychiatra. „Užívala antidepresiva, sedativa a léky na spaní, které ji utlumovaly. Dvakrát se také pokusila o sebevraždu," okomentovala Sejbalová.

Obžalovaný má podle psychiatričky jen patologickou osobnost. „V jeho případě nejde o psychiatrickou diagnozu. Rysy osobnosti nejsou tak silné, jako u jeho bývalé manželky. Nepotřebuje lékaře a neohrožuje tím sebe ani ostatní," vysvětila Sejbalová.

Klinický psycholog Miroslav Petržela k tomu dodal, že oba obžalovaní mají hysterionskou a narcistickou osobnost. „Touží po vzrušení, obdivu, upravují si skutečnosti, aby vypadali lépe. Cítí se výjimeční. Manipulují okolím a chtějí naplnit hlavně vlastní potřeby," uvedl Petržela.

Podle obžaloby zavraždili Vytopila oba bývalí manželé loni v září v Mariánském údolí v brněnské Líšni, kde s ním měli domluvenou schůzku. „Střelili ho do hlavy, tu oddělili a tělo zakopali. Kdo z nich zmáčkl spoušť, musí rozhodnout soud na základě předložených důkazů," okomentovala státní zástupkyně Iveta Eichlerová.

Nad účastí obžalovaných na vraždě se zamýšleli i znalci. „Motivem mohly být peníze, okamžitá agrese i nenávist Onderky k Vytopilovi. Při testech měl muž reakce na téma torza těla a oddělené hlavy," uvedl Petržela.

Obžalovaná podle něj zase měla na čin dost silný žaludek. „Při jednom z pokusů o sebevraždu si chtěla podřezat zápěstí malými nůžkami. Těmi si pak i tepnu podebrala a přestřihla. Pokud zvládla toto na sobě, neměla by mít problém odřezat hlavu, nebo z ní vypreparovat kulku, kterou pak nosila na klíčích," vysvětlil Petržela.

Obžalovaný již dříve vypověděl, že vraždila jeho bývalá žena. „Vytopil ji naštval, tak ho zastřelila. Já jsem nestihl zareagovat," řekl obžalovaný. Onderková Pojerová ale vypověděla, že v údolí ten den vůbec nebyla.