Obžalovaný se od začátku brání, že všechny peníze od jeho tehdejšího kamaráda Ivana Drbala, byly určené pro fotbalový klub Drnovice. „Že jsem si půjčoval na Devět křížů je totální nesmysl,“ tvrdil ve středu u krajského soudu Gottwald.

Až do středy u soudu odmítal vypovídat. „Dřívější obhájce mi řekl, ať nevypovídám a počkám s čím přijdou,“ odůvodnil obžalovaný. Jeho obhajoby se na přelomu května a června letošního roku ujal Miroslav Burget.

K soudu byl opět předvolaný také Ivan Drbal, který obžalovanému v letech 2004 až 2007 peníze půjčoval. „Ze začátku to byly peníze na provoz motorestu, pak měl zájem o koupi motorestu a snad i nějaké pozemky pod ním,“ odpověděl Drbal na otázku předsedy senátu, na co peníze půjčoval obžalovanému v roce 2004.

Fotbalový stadion v Drnovicích. Ilustrační foto.
Drnovický stadion je opět na prodej. Cena? O polovinu víc, než při dražbě

V následujícím roce půjčoval peníze tehdejšímu kamarádovi na drnovický klub. „Věděl jsem, že peníze směřovaly do klubu. Nebral jsem to však jako půjčky klubu, ale Robertu Gottwaldovi,“ vysvětlil Drbal. V letech 2006 a 2007se podle Drbala jednalo o osobní půjčky.

Soud má k dispozici smlouvu o půjčce, směnku a ručně psané čestné prohlášení. Obžalovaný minule soudu řekl, že ani jednu z listin nepodepsal a čestné prohlášení ani sám nenapsal. Právě na čestné prohlášení si nechal soudce vypracovat posudek, který prokázal, že Gottwald prohlášení vlastnoručně napsal. Obžalovaný dál popírá, že některou z uvedených listin podepsal.

Státní zástupkyně Eva Žďárská v závěrečné řeči navrhla Gottwaldovi souhrnný trest pět let vězení. „Důvodem je časový odstup od spáchání trestné činnosti a dále to, že dosud nebyl ve výkonu trestu,“ okomentovala výši navrženého trestu Žďárská.

Podle obhájce Miroslava Burgeta by soud měl zvážit několik nesrovnalostí. Tvrdil například, že některé skutky, z kterých je jeho klient obviněný, jsou promlčené. „Navrhuji, aby byl můj klient zproštěn obžaloby v celém rozsahu,“ řekl Burget soudu.

Rozsudek si obžalovaný vyslechne ve čtvrtek o půl desáté ráno.