Prošvic, který v dětském domově stále působí, rozhodnutí soudu ocenil. „Je to velká úleva. Jen je mi líto, že jsem kvůli obvinění musel práci na devět měsíců přerušit. A také to hodně ovlivnilo vztahy v domově, které stále nejsou správné,“ podotknul Prošvic. Doufá také, že je rozhodnutí definitivní.

Ředitel domova měl před čtyřmi lety pohlavně zneužít dnes třináctiletého svěřence. K tomu mělo dojít třikrát, v chatě na hodonínském Ropáku, na lyžařském pobytu a přímo v dětském domově. Podle obžaloby měl Prošvic chlapce osahávat na intimních partiích. „Chlapce jsem si několikrát vzal k sobě na víkend, protože neměl kam jít. Pokud jsem se ho dotknul, tak jen při hře nebo běžném kontaktu,“ bránil se i dnes Prošvic.

Státní zástupce se proti rozhodnutí soudu odvolal už podruhé. Okresní soud v Hodoníně totiž uznal Prošvice nevinného poprvé v květnu minulého roku. „Státnímu zástupci se však nezdály dostatečné důkazy, které soud prověřil. Nový soud v květnu však doplní všechny potřebné důkazy a řídil se pokyny prvního odvolání,“ vysvětlila dnes soudkyně Zuzana Kratochvílová, proč druhé odvolání zamítla.

Pavel Prošvic se tak stal pravomocně nevinným. Státní zástupce může využít jen mimořádného prostředku dovolání. „Rozhodnutí je zcela v rozporu s mým návrhem. Zvážíme, zda máme k dovolání důvody,“ komentovala rozhodnutí soudu státní zástupkyně Alena Mátlová.

Té nestačily ani nové důkazy, které soud přezkoumal. Jednalo se hlavně o dokumenty, které dokazovaly, že třináctiletého chlapce zneužíval jeden ze svěřenců ještě v době, kdy Prošvic v domově nepracoval. „V dokumentu se uvádí, že podle psychologického posudku byl chlapec, kterého měl zneužívat obžalovaný, zneužíván mnohem dřív jiným chlapcem z domova. Výpovědi těchto dvou chlapců tudíž nejsou zcela věrohodné,“ upřesnila rozhodnutí Kratochvílová.

Právě druhý z chlapců proti Prošvicovi u soudu svědčil. Tvrdil, že svého kamaráda na lyžařském pobytu hledal a našel ho v pokoji Prošvice, který měl sedět u chlapce na posteli a sahat mu do rozkroku. Podle zaměstnanců domova nařkly děti ředitele ze zneužívání proto, aby se mu pomstily za to, že byl na ně přísný a vyžadoval pořádek.