Úkolem krajského soudu po obdržení kauce je posoudit například transparentnost platby a potom ji případně přijmout. Následně se rozhoduje o propuštění z vazby. Soud situaci nekomentuje. Státní zastupitelství v pátek uvedlo, že propuštění Íránce z vazby nebude bránit. Podmínkou je to, že případné rozhodnutí Krajského soudu v Brně bude po všech stránkách v pořádku.

Vučka v sobotu řekl, že postup soudu není běžný. Jiný z obviněných ve stejné kauze byl podle něj po složení kauce v řádu milionů korun propuštěn po 48 hodinách. „Nevíme, na co soud čeká," uvedl Vučka. Zadeh ve vazbě zatím strávil 22 měsíců.

Soud nejprve Zadehovi stanovil kauci sto milionů korun. Vrchní soud v Olomouci ale jeho rozhodnutí zrušil a věc pak vrátil k novému projednání. Krajský soud v půli ledna podle pokynů nadřízené instance zvýšil kauci na 150 milionů korun.

Spis k případu uvádí, že patnáctičlenná skupina údajně organizovaná Zadehem způsobila státu škodu při obchodech s pohonnými hmotami okolo 2,5 miliardy korun. Státní zástupce viní stíhané z krácení daní a účasti na organizované zločinecké skupině.

Podle kriminalistů dováželi v letech 2012 a 2013 stovky milionů litrů paliva ze Slovinska a Německa a šidili stát na daních pomocí falešných daňových přiznání. Do trestné činnosti se prý zapojilo nejméně 65 obchodních společností.

Proces by měl začít u brněnského krajského soudu 8. března. S jeho zahájením počítal soud již loni v listopadu. Jednání bylo svoláno mnohokrát, vždy se z něj ale některý z právníků omluvil ze zdravotních důvodů nebo kvůli časovému zaneprázdnění. Obžalovaní také měnili právní zástupce.