Otec se odvolával na těžký život a rodinnou soudržnost. „Řekl, že doba je těžká a nenapadá ho nic jiného, než že přepadneme poštovní auto. Prý máme týden na rozhodnutí, ale stejně jsme v tom všichni. Tlačil na mě. Řekla jsem, že mu s tím pomůžu," řekla ve středu u brněnského krajského soudu Denisa Waschtová. Spolu s ní a otcem je obžalovaná i její matka a bratr.

Přepadení nacvičovala rodina každý všední den víc než rok v kuse. „Nejpozději v listopadu 2012 vytvořil obžalovaný plán přepadení. Stanovil harmonogram, vybral aktérům role, opatřil falešné poznávací značky, zábrany, vysílačky, zbraň a semafory," přečetl z obžaloby státní zástupce Milan Richter. Rodina jezdila v noci hlídkovat do okolí Blanenska, Vyškovska a Hodonínska, kde vyhlíželi poštovní auta.

Ilustrační fotografie.
Polonahá žena napadala hosty hospody. Nadávala i policistům

Organizátorem přepadení byl otec rodiny. Příbuzné podle dcery manipuloval a vyhrožoval jim. „Podle toho, jak byl plán propracovaný, ho musel otec plánovat dlouho. S bratrem jsme chodili do práce. Kolikrát jsem dva nebo tři dny nespala, pořád jsme nacvičovali. Táta řekl, že když z toho chceme odejít, každý mu musíme dát 300 tisíc. Peníze jsem neměla, tak jsme v tom pokračovali dál. Bála jsem se ho, byl agresivní,“ vysvětlila u soudu obžalovaná.

Na silnici nedaleko Nížkovic na Brněnsku plán konečně vyšel. Osmnáctého listopadu 2014 kolem čtvrté hodiny ráno dcera mobilem upozornila matku a bratra, že jede poštovní auto. Matka zastavila provoz pomocí semaforu. Syn udělal totéž o pár kilometrů dál v protisměru. V lese na cestě měl otec přichystané zátarasy. Pošťák proto zastavil a chtěl je odklidit. „S kuklou na hlavě a střelnou zbraní v ruce pohrozil obžalovaný Radek Waschta starší řidiči auta. Donutil ho vystoupit, spoutal ho a sám sedl za volant. Odjel kus po lesní cestě, kde zlomil zámek. Zaměstnanec pošty na jeho pokyn vytáhl peníze. Takhle obžalovaní odcizili 475 tisíc korun,“ popsal v obžalobě Richter.

Bankovky byly znehodnocené barvou. „Většina těch peněz byla barevná nebo spálená. Trochu se rozzlobil. Ale řekl, že si s tím poradí a bankovky očistí. Pak jsme jeli do vietnamské tržnice v Brně, kde ty peníze rozměňoval. Vnutil pak mně i sestře pětadvacet tisíc. Měl jsem to prý jako svatební dar," řekl u soudu obžalovaný Radek Waschta mladší.

Otci začaly peníze postupně docházet, tak naplánoval další akci. To ale jeho děti odmítly. „Koncem roku 2016 to došlo příliš daleko. Chtěl po mně, abych běhal s bubnem od pračky v místech, kde jsme to auto přepadli, a dokázal mu tak, že jsem splnil úkol a nelžu. Zmlátil mě a oznámil mi, že buď budu dělat řidiče na další akci, nebo mu budu každý týden nosit peníze, jako vyrovnání toho, co mu dlužím za dětství," popsal Waschta mladší.

Obžalovaní sourozenci vypovídali u soudu zvlášť, zbytek rodiny čekal na chodbě. Otec údajně manipuloval nejen s manželkou, ale se svými dětmi. „Se sestrou jsme se rozhodli, že půjdeme do Vyškova na policii a oznámíme to. My jsme z toho chtěli utéct, mysleli jsme si, že ho to přejde, když se to párkrát nepovede. Jenomže jsme se spletli. Když jsme to přišli se sestrou oznámit, rodiče nás oba zavrhli," dodal u soudu syn.

Soudní jednání bude pokračovat i ve čtvrtek a pátek, kdy soudce vyslechne ostatní obžalované a svědky.

Ilustrační foto.
K nehodě u Čebína vyrazil vrtulník. Zranil se při ní motorkář