Rozsudek zatím není pravomocný. Obě strany si ponechaly lhůtu na odvolání. „Forma nebyla v pořádku, v této části jsem se už prezidentovi omluvil. Nechám si nyní projít hlavou, do jaké míry platí rovnost před zákonem,“ komentoval Bartík.
Přiznal, že čtvrt milionu bude mít problém zaplatit. „Ani bankovním úvěrem nejsem schopný takto vysokou částku nyní řešit,“ sdělil.

Zeman je ochotný odškodné přijmout i ve splátkách. Celé zamíří na dobročinné účely. Prezidentův právník Marek Nespala byl s rozsudkem spokojený. „Soud nám dal plně za pravdu. Jedinou otázkou zůstává výše satisfakce,“ zmínil. Ještě se poradí se Zemanem. Bartík musí zaplatit i náklady řízení.

Patnáctiletý chlapec prý řídil po jointu, klíče údajně vzal spícímu otci.
VIDEO: Patnáctiletý kluk vzal po jointu otci auto. Prozradilo ho blikání světly

Podle Nespaly se bývalý radní dopustil lži s předchozím rozmyslem. „Projekt politického marketéra, který nevyšel. Kdyby prezident zemřel, zvýšil by se jeho rating jako politického podnikatele, což sledoval,“ míní.

Že Zeman nemá rakovinu, potvrdila i výpověď znalce. Pavel Šlampa před soudem vyloučil, že by prezident v zimě roku 2017 vážným onemocněním trpěl.

Podle právníka Nespaly se prezidentův vzhled v létě 2017 změnil kvůli výraznému zhubnutí. „Snížil váhu, aby se mu vzhledem k neuropatii lépe chodilo,“ vysvětlil advokát.

Neodtajnil zdroj

Bartíkův zástupce Pavel Uhl zdůraznil, že jeho klient neměl v úmyslu Zemanovi ublížit, ale pravdivě informovat. „Všechno je to otázka míry. Bude záležet na soudu, jak k tomu přistoupí,“ uvedl. Návrh žalobce na odškodnění označil za přemrštěný.

Bartíkovi uškodilo, že na svých výrocích o Zemanovi trval i nadále jako na pravdivých. Navíc neodtajnil údajný důvěryhodný zdroj, od něhož získal informaci o prezidentově nemoci. „Zásah do práv žalobce dál prohluboval. Neomlouval se za informaci samotnou. Lidská důstojnost je pro každého stejná, bez ohledu na jeho funkci nebo status,“ uvedl při odůvodnění rozsudku soudce Radek Malenovský.

Bartík při vysvětlování svého chování mimo jisné zdůrazňoval právo občanů znát zdravotní stav prezidenta, který je také vrchním velitelem ozbrojených sil.