Obžalovaný se s dívkou scházel loni na jaře. „Poškozená vypověděla, že souložili minimálně pětkrát. Prý mu řekla, kolik jí je let. On jí tvrdil, že ji má rád a chce s ní utéct na Slovensko. Tak se do něj zamilovala," konstatovala soudkyně krajského soudu Monika Staniczková.

Giňa na policii nejdříve vše zapíral. Až když testy DNA prokázaly jeho otcovství, otočil. „Scházeli jsme se, ale řekla mi, že je jí sedmnáct,"vypo­věděl Giňa.

Soud mu ale neuvěřil, protože se muž znal s rodinou poškozené minimálně čtyři roky. „Znal dívku asi od jejích devíti let. Nemohl si myslet, že je již zletilá," upozornila Staniczková.

Brněnský krajský soud rozhodoval o odvolání státního zástupce proti rozsudku Městského soudu v Brně z letošního dubna. „Ten obžalovaného uznal vinným, ale uložil mu pouze trest dva a půl roku vězení podmínečně odložený na pět let," sdělila Staniczková.

Podle státní zástupkyně Martiny Láníčkové byl trest nepřiměřeně mírný. „Jde o další okolnosti jeho činu. Poškozené vůbec nezlehčuje její situaci. O dítě nemá zájem, neplatí výživné a dokonce není zapsaný ani jako otec v jeho rodném listu," uvedla státní zástupkyně.

Obhájkyně obžalovaného Jana Ryšavá namítla, že muž musel na dva měsíce vycestovat na Slovensko. „Teď se ale vrátil, našel si práci a chce se o dítě starat," řekla Ryšavá.

Giňa se musel odstěhovat, protože se s ním rozešla jeho družka, u které bydlel. „Teď jsem se nastěhoval na ubytovnu a chci se se synem stýkat," hájil se obžalovaný.

Na dotaz senátu, jestli již matce dítěte poslal nějaké peníze, nebo se nechal uznat otcem ale odpověděl zamítavě. Proto mu soud neuvěřil a trest ještě zpřísnil. „Narušil přirozený vývoj nezletilé dívky. Musí se starat o dítě. Dokonce ani nemohla dokončit základní školu a studuje ji dálkově," upozornila Staniczková.

Poslední šancí na to, jak se vyhnout vězení, je pro Giňu dovolání k Nejvyššímu soudu. Rozsudek už je ale pravomocný, takže nastoupit tam musí.