Muž však nespadl několik desítek metrů dolů, ale zachytil se asi metr pod převisem. „U lomu se setkali asi ve čtyři hodiny odpoledne. Chvíli si prohlíželi okolí a když se přiblížili ke srázu, obviněný zaútočil a oběť shodil dolů. Pachatel se ještě snažil poškozeného skopnout dolů. Viděli to však lidé a proto běželi na místo a pachatel utekl,“ popsal situaci kriminalista Antonín Hrdlička.

Muž nakonec vyvázl jen s lehkým zraněním. „Policista se uvázal na horolezecké lano a spustil se na místo, kde se muž držel a vytáhl ho,“ dodal Hrdlička.

Soubor Divadla Husa na provázku na začátku divadelní sezony.
Divadlo Husa na provázku má padesát let. Oslavuje hudbou i fotbalem

Příčiny trestného činu zatím policisté neví. „Motiv ještě neznáme, prověřujeme ho a neradi bychom o něm spekulovali,“ uvedl ředitel jihomoravských policistů Leoš Tržil.

Policie již zadržela dva lidi. Kromě muže, který poškozeného shodil, je obviněná také sedmatřicetiletá žena, která je příbuzná staršího muže. Oba dva jsou od minulého čtvrtka ve vazbě. „Muž je obviněný z pokusu zvlášť závažného zločinu vraždy a žena z účastenství na pokusu zvlášť závažného zločinu,“ uvedl policejní mluvčí Pavel Šváb. Pokud budou pravomocně odsouzeni, hrozí dvojici patnáct až dvacet let ve vězení, případně výjimečný trest.

I když se už policistům přihlásilo osm svědků, vyzývají další lidi, kteří se u lomu pohybovali zhruba od čtyř do šesti hodin odpoledne, aby se přihlásili na linku 158.

Podle bývalého kriminalisty Miloslava Jedličky, který má s řešením vražd pětatřicetiletou praxi nejsou podobné útoky ojedinělé. „Podobných případů byla za mou kariéru více. Pachatelé zločin maskují jako nešťastnou náhodu. Zažil jsem situaci, kdy se poškozený držel asi půl hodiny než ho zachránili,“ vysvětlil.

Požár. Ilustrační foto.
Požár vyhnal z postele deset lidí. Na místě bylo šest zraněných, z toho dvě děti

V Jihomoravském kraji museli letos kriminalisté řešit deset vražd. Z toho jednu zatím neobjasnili. Nejčastěji jednají pachatelé v afektu. „Mezi další důležité faktory patří prostředí, ve kterém se člověk pohybuje, zvlášť pokud mu není vštěpována úcta k druhému,“ uvedl dříve důvody vražd brněnský psycholog Jiří Brančík.

ONDŘEJ KALOUD