Petr Šeda to nemá podle psychologů v hlavě v pořádku. Muž, který se proslavil výhrůžkami dispečinku brněnského dopravního podniku, že u Semilassa zabije řidiče tramvaje, zaútočil loni v listopadu v ulici Úvoz na mladou ženu. Vytrhl jí z ruky mobil a několikrát ji udeřil do hlavy. Za loupežné přepadení ho senát brněnského krajského soudu poslal na čtyři roky do vězení s ostrahou.

„S takovým rozsudkem běžet pěkně do pr…! Pedofilové vám běhají po svobodě a do kriminálu zavíráte nemocné lidi jako jsem já,“ hřímal čtyřiatřicetiletý Šeda v soudní síni při čtení rozsudku. Nelíbilo se mu totiž, že musí za mříže. A to jen proto, že chtěl co nejrychleji oznámit trestný čin nelegálního obchodování s těkavými látkami.

„Seděl jsem tehdy v baru U Kamenožrouta a dal si pár piv. Pak tam přišel nějaký pan Olšovský a přinesl v kabeli čtyři plechovky toluenu. Kšeftoval s nimi. Chtěl jsem si zavolat, ale ta ženská na ulici mi nedala telefon. Řekla mi, že si můžu zavolat akorát z okna. A to mě fakt naštvalo,“ hájil se Šeda před soudem.

Ženu ani květinou…

Násilník a několikrát trestaný recidivista ale zapomněl vylíčit celý příběh. „Šeda chtěl, aby mu telefon půjčila Šárka Tůmová, která se bavila se svou kamarádkou nedaleko baru. Když mu mobil nedala, napadl ji. Vytrhl ji z ruky kytici a hodil s ní o zeď. Později se k napadené vrátil a když zjistil, že žena telefonuje, sebral jí aparát a začal oběť tlouct do hlavy,“ přiblížil útok předseda senátu brněnského krajského soudu Karel Hortík.

Zmlácenou ženu museli ošetřit záchranáři. Měla rozbitý obličej, ze rtů jí tekla krev a utrpěla i otok hlavy. Při napadení roztrhl Šeda oběti zlatý řetízek a z ucha ji vytrhl náušnici. Škoda poškozených klenotů činila necelých tisíc korun. Šeda ji bude muset bezezbytku zaplatit.

Brutální útok nepopřel ani Šedův obhájce. „Přiznávám, že můj klient páchá násilnou trestnou činnost, ale ta není spojena s jakýmkoliv majetkovým prospěchem. Cizího mobilu se zmocnit nechtěl. Šeda totiž není majetkový delikvent. Jeho jednání mohl soud překvalifikovat na výtržnictví,“ zdůraznil advokát Karel Minář. Podle něj není Šeda nebezpečný člověk. „Je to alkoholik, který se občas napije a potom někoho propleskne,“ poznamenal obhájce.

Pití mu škodí

Šeda se kvůli závislosti na alkoholu několikrát neúspěšně léčil. Valný výsledek ale jeho pobyt v léčebnách neměl. „U obžalovaného se ukázalo, že pobyt v psychiatrické a protialkoholní léčebně nemá žádný účinek. Navíc z jeho záznamů v trestním rejstříků vyplývá, že byl několikrát soudem potrestán. Až donedávna se jednalo o podmíněné tresty za výtržnictví, napadení veřejné činitele nebo za násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci,“ vyjmenoval soudce Hortík Šedovy prohřešky.

Trest za loupež nebude pro „milovníka tramvají“ posledním. Už v polovině října začne soud v Ostravě řešit jeho další útok. Letos v létě tam totiž Šeda surově napadl řidiče autobusu, který mu nechtěl otevřít přední dveře. Roztrhal mu košili a rozbil nos. Jeho nejznámější věta o tom, že „u Semilassa poteče krev“ se tak zřejmě proslaví i na severu Moravy.