Jak vydělat, vymyslel podle obžaloby devětatřicetiletý Milan Rakaš s o šest let starším Ludvíkem Rakašem. „Opatřili si potřebné listiny a domluvili se s ostatními obžalovanými. Peníze vybíral šedesátiletý Jiří Titz nebo šestapadesátiletý Ugo Dobiáš. Poškozeným slibovali vysoké zhodnocení investic do nemovitostí nebo po nich chtěli peníze na potřebné poplatky u notáře," konstatoval státní zástupce Milan Richter.

Za vydané peníze muži vystavili domnělým klientům směnky. „Scházeli se s nimi v Brně, jiných městech České republiky a dokonce i ve Slovinsku. Na některých setkáních se pátý obžalovaný třiačtyřicetiletý Karel Šálý vydával za majitele stavební firmy, která se na projektu v bývalé Jugoslávii podílí," uvedl Richter.

Schůzek se podle obžaloby účastnila i zatím neznámá žena, která tvrdila, že je notářka. „Když chtěli poškození peníze zpět, pětice to oddalovala a vystavovala další směnky. Už v té době ale všichni věděli, že peníze nikdy nevrátí. Použili je pro vlastní potřebu," dodal Richter.

Čtyři obžalovaní odmítli vypovídat. Na víc než dvě hodiny si ale vzal řeč u svědeckého pultu Dobiáš. „O možných investicích jsem se dozvěděl od Milana Rakeše. Tvrdil mi, že je v Jugoslávii možné levně nakoupit pozemky a po změně územního plánu je mnohem dráž prodat. Nabídl mi spoluúčast. Já měl tehdy dost našetřeno z podnikání. Postupně jsem mu dal skoro deset milionů," vypověděl Dobiáš.

Do obchodu se podle něj později přidali i další tři obžalovaní. „Vybrané peníze jsem předával jednomu z Rakešů nebo našemu kontaktu ve Slovinsku Markovi Miloševičovi. Sám jsem viděl dokumenty a fotografie dokazující, že vše dobře funguje. Nikomu jsme neslibovali, že budou peníze hned. Myslím, že bychom na tom ještě mohli vydělat," prohlásil Dobiáš.

Postupem let začali být ale lidé, kteří do obchodu investovali miliony, nervózní a chtěli po něm peníze zpět. „Pár milionů jsem vrátil. Investice mě úplně zruinovala," řekl Dobiáš.

Upozornil, že ale rozhodně nevybral tolik peněz, kolik je uvedeno v obžalobě. „Některé poškozené vůbec neznám. Jiní nárokují směnky, na kterých je napsaná mnohem vyšší částka, než jsem skutečně od nich vybral. Donutili mě k tomu, protože jsem jim neměl čím ručit. Někteří z nich se dokonce jednání v zahraničí účastnili aktivněji než já," hájil se Dobiáš.

Jeho obhájce Miloslav Vlček proto naznačil, že není úplně jasné, kdo přesně je v procesu poškozený. „Soud by se na to měl pořádně podívat," uvedl Vlček.

Kdy padne rozhodnutí ještě není vůbec jasné. Soud má v polovině července v plánu vyslechnout ve Slovinsku tajemného Miloševiče, o kterém mluvil Dobiáš. Na konci měsíce pak před soudem stanou první svědci.