Političku tedy znovu čeká projednávání žaloby pro porušení povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci veřejného činitele. „Mohu potvrdit, že jsme vyhověli dovolání státního zástupce. A zrušili předchozí rozhodnutí,“ sdělil mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig.

Proč měl soud jiný názor, než jeho předchůdci, ovšem neprozradil. „Ještě jsme neodeslali odůvodnění rozsudku zúčastněným stranám. Proto jej nemůžeme zveřejnit,“ vys­větlil důvod utajování Knötig.

Bývalou starostku za Občanskou demokratickou stranu zpráva šokovala. „Vůbec nevím, že soud teď případ zase projednával. Nemám k tomu, co bych dodala. Je to pro mne zarážející,“ řekla Hrubá, která trvá na své nevině.

Deset milionů

Bývalá starostka čelí žalobě, protože v roce 2006 podepsala kontroverzní smlouvy o pronájmu bývalého vojenského areálu v Lerchově ulici nedaleko náměstí Míru. Společnost Wilson Properity tam podle ní měla postavit multifunkční dům s byty i obchody. Jenže město kvůli této smlouvě přišlo o deset milionů korun. Právě tolik muselo zaplatit jako pokutu ministerstvu obrany za porušení předchozí smlouvy z roku 2003 o bezúplatném převodu areálu. Podle ní totiž měl být areál deset let využíván pouze nekomerčně.

Podle předchozích soudů ovšem neznala obsah smluv, které podepisovala. „Předložené důkazy neukazují, že by Hrubá vedla nebo iniciovala jednání s ministerstvem obrany, ani se společností Wilson Properity. K tomu, že smlouvy opravdu četl, se přiznal pouze tehdejší tajemník Radovan Novotný. Soud tedy nezjistil, kdo vedl jednání a napsal smlouvu, a tedy kdo se dopustil trestného činu,“ vysvětlil osvobozující rozsudek soudce městského soudu Michal Zámečník.

Bývalý tajemník Novotný sedí od minulého roku ve vězení. Ne však kvůli Wilsonu. Poslal jej tam na čtyři roky vrchní soud podle nějž si v roce 2010 spolu se starostou brněnských Žabovřesk Alešem Kvapilem řekl o milionový úplatek za prosazení futuristického hudebního klubu Sonocentrum ve Veveří ulici.

Spolustraníci jí věří

V nevinu bývalé starostky ale její spolustraníci věří. „Tvrdím, že je Hrubá nevinná. A soud to podle mne ve finále potvrdí,“ je přesvědčený současný občanskodemokra­tický starosta Brna-střed Libor Šťástka.

Podle něj znovuotevření případu nemá vliv na současné plány města na využití areálu Wilson. „Čekáme spíše na výsledek jiného soudu, který určí, komu vůbec Wilson patří. Soudy už dříve totiž vyjádřily domněnku, že je převod na město neplatný,“ upozornil Šťástka.

Každopádně do rozhodování o budoucnosti Wilsonu chce vtáhnout radnice i lidi z městské části. Na svých stránkách zveřejnila anketu, která se jich na využití areálu ptá. Zvítězilo v ní přenechání neziskovkám pro jejich aktivity.

Svých nároků se ovšem nechce vzdát ani společnost Wilson Properity. Ta loni dokonce vyhrožovala žalobou pro zmařenou investici. „Nyní s městem jednáme. Blíže se k tomu nechci vyjadřovat,“ řekl v úterý jednatel společnosti Jiří Maršálek.