Potřeboval jen nutně zaplatit nájem. Peníze neměl, nikdo mu nechtěl půjčit, a tak se rozhodl loupit. Řeč je o sedmadvacetiletém zpěvákovi a frontmanovi kapely Gulo Čar Kolomanu Balážovi. Loni v březnu si přišel pro pět tisíc korun ke své psychiatričce. V ruce měl břitvu a v očích zlý výraz. Brněnský krajský soud ho za loupež poslal na dva roky do vězení. Potvrdil tak verdikt Městského soudu v Brně, proti kterému se Baláž neúspěšně odvolal.

„Přepadení se odehrálo koncem loňského března v ordinaci psychiatričky Ivany Greplové v brněnské Běhounské ulici. Baláž lékařce vyhrožoval břitvou a zakřičel na ni, ať mu navalí prachy. Greplová mu vydala dva tisíce korun a obžalovaný z ordinace utekl,“ přiblížila loupež soudkyně brněnského krajského soudu Miroslava Adamovská.

Pro kořist natřikrát

Ani ne dvě hodiny po prvním útoku přišel Baláž za lékařkou znovu. Podruhé mu nedobrovolně vydala tři tisícikoruny. Muzikant z Gulo Čas si zřejmě myslel, že do třetice všeho dobrého a zlého získá od psychiatričky ještě nějakou korunu. Mýlil se. Greplová už u sebe neměl nic.
„Lékařku vysvobodil další pacient, který k ní krátce po poledni přišel. Baláž držel doktorku v šachu a vyhrožoval jí. V tom zazvonil Miroslav Mareš, který byl k lékařce objednaný. Z ordinace vyletěl Baláž a Mareš našel psychiatričku v slzách a značně rozrušenou.

Greplová ohlásila přepadení až o tři dny později. „Ze spisu vyplývá, že šla na policii ohlásit krádež vysavače z čekárny. Ještě v den útoku totiž oběť uklidňoval po telefonu údajný Balážův otec, který ji slíbil, že peníze přinese. Také nechtěl, aby šla na policii, protože by mohl mít Baláž problémy v kapele,“ uvedla ze spisu mluvčí Městského soudu v Brně Soňa Vyplašilová.

Hudebník vinu rezolutně popírá. „Chtěl jsem jen půjčit na nájem. Napřed dva tisíce, později tři. Při třetí návštěvě jsem doktorce řekl, že peníze donesu následující týden,“ hájil se Baláž. O loupež ani násilné přepadení se prý nejednalo. „Břitvu u sebe nenosím. Jsem totiž muzikant ze skupiny Gulo Čar,“ vysvětlil obžalovaný.

Loupil v podmínce

Balážova výpověď ovšem nemá oporu v důkazech, které soud nashromáždil. „Baláž už byl dvakrát soudně trestaný a loupež udělal ve zkušební době podmíněného trestu, který by vypršel na konci letošního června. Za tento čin mu hrozilo až desetileté vězení. Soud ovšem přihlédl k tomu, že Balážova matka zaplatila škodu a poslal ho do vězení na dvě léta. Tedy na samé spodní hranici sazby,“ zdůraznil státní zástupce Vladimír Mach.

Ke skutečnosti, že Baláže nenapravily ani dva podmíněné tresty za úvěrový podvod, přihlédl i senát odvolacího soudu. „Odvolání jsme zamítli, protože o rozhodnutí soudu prvního stupně nemáme sebemenších pochybností,“ uzavřel líčení předseda senátu brněnského krajského soudu Karel Hortík.

Manažer Gulo Čar David Gaydečka je z rozhodnutí odvolacího soudu zděšený. „Za prvé nám bude Koloman chybět, protože je perfektní zpěvák a frontman kapely. Za druhé je verdikt soudu absurdní v tom smyslu, že rozhodoval bez dostatečných důkazů. Koloman měl, holt, smůlu v tom, že si nemohl najmout kvalitního právního zástupce, protože Gulo Čar tolik nevydělává,“ zhodnotil Gaydečka rozhodnutí soudu.