Poměrně neobvyklé dokazování měl ve středu na programu trestní senát brněnského městského soudu. Ten se opět začal zabývat kauzou advokáta Martina Rybnikáře. Ten si podle žaloby řekl o úplatek. Půl milionu pro svědky, milion a pět set tisíc pro soudce. Tolik totiž měla stát obnova procesu s recidivistou, který chtěl z vězení na svobodu. Přestože ho už jednou soud osvobodil, protože prý takové jednání není trestné, Krajský soud v Brně případ vrátil k doplnění dokazování.

Hlavním důkazem byl zvukový záznam z místnosti, ve které nikdo nebyl. „Jsou tam zvuky, které jsou odlišné od místnosti, v níž jsem hovořil s obžalovaným Lubomírem Jochmanem. Například dveře na záznamu bouchají jinak. To nemůže být délkou drátu, protože elektromagnetická rezonance má rychlost zhruba dvě stě padesát tisíc kilometrů za sekundu. Za vteřinu oběhne šestkrát zeměkouli. A na záznamu jsou šestivteřinové prodlevy,“ upozornil Rybnikář na podle něj zfalšovaný záznam.

Soud tak poslouchal hlavně ticho v místnosti. „S důkazem mohl opravdu někdo manipulovat. Proto musíme vyslechnout další svědky a znalce, kteří záznam studovali,“ prohlásil předseda senátu brněnského městského soudu David Otevřel a jednání odročil až na polovinu letošního prosince.

Řeč peněz

Půl milionu korun, které podle žaloby dala Rybnikáři Jochmanova manželka, mohlo vězni pomoci dostat se na svobodu. „Mělo to být na bezpečnost svědků, protože by do případu vnesli jasno. Pak mi ale došla trpělivost a řekl jsem manželce, že Rybnikář není právní zástupce, ale sprostý zloděj,“ uvedl při svém výslechu Jochman. Ve vězení v Kuřimi na Brněnsku si odpykává šestiletý trest za podvod. Ještě s dvěma komplici vylákal na jednom podnikateli šest milionů korun.

Jochman ale nakonec ztratil trpělivost a když se nic nedělo, oznámil vše policii. Podle kriminalistů advokát žádné svědky nekontaktoval. „Dokonce ani nepodnikl žádné jiné kroky, jež by vedly k ovlivnění obnovy řízení. Peníze použil pro vlastní potřebu. Stejně chtěl naložit i s milionem,“ popsala mluvčí Útvaru pro odhalování finanční kriminality Veronika Dumková jednání advokáta, kterého soud letos na jaře zprostil viny.