„Když inspektorka hodlala zapsat porušení týkající se chybějícího ceníku služeb, v telefonu jí přikázala, aby kontrolu ukončila," uvedl v lednu soudce Libor Hanuš a uložil Neuhybelové pokutu za zneužití pravomoci úřední osoby. V dalších dvou bodech obžaloby, které se týkaly údajného zakázu kontroly učitých podniků, ji ale viny zprostil.

Státní zástupci Robert Hanuš a Jana Znojilová, která případ převzala u krajského soudu, požadovali přísnější trest v podobě zákazu činnosti inspektorky na pět let. „Soud se dnes nevypořádal se všemi námitkami, které jsme uváděli do odvolání. Počkáme tedy, až bude písemné vyhotovení, a potom zvážíme další postup," řekl ve středu Roman Hais, advokát Neuhybelové. Ta jakékoli pochybení odmítá.

Obě strany se mohou odvolat k Nejvyššímu soudu. „My můžeme pouze dát podnět k dovolání a bude až na úvaze Nejvyššího státního zastupitelství, zda tak učiní," vysvětlila Znojilová.

Neuhybelová poukazuje na to, že kauza je výsledkem toho, že propustila jednu z kontrolorek a její kolegyně se jí za to rozhodly pomstít. Loni v únoru v souvislosti s kauzou odstoupila z funkce. U České obchodní inspekce nyní pracuje jako kontrolorka.

Protikorupční policie stíhá i další dva inspektory z brněnské pobočky. Jednoho pro zneužití pravomoci úřední osoby a podvod, druhého i pro přijetí úplatku. Podle neoficiálních informací žádali od vietnamských trhovců úplatky za to, že jejich provozovny nebudou kontrolovat, popřípadě že do úředních dokladů vykážou, že kontrola se uskutečnila, ale nebyly při ní zjištěny nedostatky. Právě při vyšetřování této činnosti policie odhalila i nestandardní postupy Neuhybelové, která u České obchodní inspekce pracuje přes 20 let.

TOMÁŠ HAVLÍK