Odvolací senát v čele se soudcem Vlastimírem Čechem usoudil, že vina obou mužů je dostatečně prokázaná. „Obžalované usvědčil kamerový záznam, výpovědi svědků a další věci. Trest je přiměřený," odůvodnil Čech zamítnutí Vlčkova i Šašova odvolání. Podpořil tak původní rozsudek Městského soudu v Brně z listopadu loňského roku.

Tento rozsudek obžalované uznal vinnými z krádeže, kterou spáchali v listopadu roku 2010. Vlček a Šaš se tehdy kolem poledne v Brně v Hybešově ulici vydali do druhého podlaží bytového domu. Po vytlačení dvoukřídlých vstupních dveří vešli do bytu. Z něj si odnesli notebook s taškou, adaptérem, deseti kusy DVD a svazek klíčů od bytu. Majitelce tak způsobili škodu více než čtyři tisíce korun.

Vlček toho má na svědomí víc. Brněnský městský soud ho uznal vinným ještě z několika dalších skutků. První z nich se stal v květnu roku 2010. Třiačty­řicetiletý muž se tehdy rozhodl krást ve Vodově ulici v Brně. Neznámým předmětem se mu podařilo vytlačit střelku zámku vstupních dveří do rodinného domu. Z pracovny v druhém patře si pak chtěl odnést počítačovou sestavu a LCD monitor. Při cestě ze schodů ale Vlčka překvapil majitel domu. Zloděj tehdy z místa utekl bez lupu.

O dva měsíce později už byl úspěšnější. Podařilo se mu totiž získat kradenou platební kartu. „U prodejny Albert na Halasově náměstí v Brně se s ní desetkrát pokusil vybrat částku v celkové výši téměř třicet tisíc korun. Pro nedostatek finančních prostředků na účtu mu bankomat vyplatil pouze šestnáct tisíc," popsala Vlčkovo jednání mluvčí brněnského městského soudu Gabriela Stočková.

Ani to třiačtyřicetiletému muži nestačilo. S platební kartou se pokusil obohatit ještě jednou. V brněnské Bubeníčkově ulici se dvakrát pokusil z majitelova účtu vybrat další čtyři tisíce korun. To se mu nepodařilo.

V době, kdy už byl obviněný z předchozích činů, vydal se Vlček ještě jednou do akce. V dubnu loňského roku v Brně ve Skácelově ulici vypáčil vstupní dveře rodinného domu a vnikl dovnitř. „Tam si vzal notebook, napájecí kabel a pánské horské jízdní kolo. Poškozenému způsobil škodu více než patnáct tisíc korun," sdělila Stočková.

U městského soudu si Vlček vyslechl odsuzující rozsudek, který ho poslal na jednatřicet měsíců do vězení. Muž s takovým rozhodnutím nesouhlasil a rozhodl se podat odvolání. Ke Krajskému soudu v Brně se ale v úterý nedostavil. Před senát se postavil pouze Ladislav Šaš. Ten už si v současné době odpykává jiný trest. Krádeže se totiž dopustil v době, kdy byl v podmínce. „Vina mého klienta není podle nás dostatečně prokázaná," stručně vysvětlil Šašův obhájce Ivan Nezval důvod odvolání.

Státní zástupce Vladimír Mach měl jiný názor. „Odvolání jsou nedůvodná. Trestná činnost obou obžalovaných je dostatečné prokázaná. Usvědčili je výpovědi svědků, pachové stopy a důkazy. Tresty jsou přiměřené. Navrhuji zamítnutí odvolání," konstatoval státní zástupce.

Soudce mu nakonec dal za pravdu a tresty oběma recidivistům potvrdil. Vlčkovi a Šašovi teď zbývá poslední možnost. Podat dovolání k nejvyššímu soudu. „Tato otázka je otevřená. Dovolání zvážíme," vyjádřil se Šašuv advokát.