Podle Ligy lidských práv zákrok nebyl v pořádku. „Bureše zdravotníci nejen ponížili, ale i zranili. Po úvazech mu na rukou zůstaly jizvy," upozornila právnička Ligy lidských práv Zuzana Durajová.

Mladík se za zdi léčebny dostal v roce 2007. Necítil se tehdy dobře a při cestě z Itálie si vzal větší dávku léků než obvykle. Ty mu předepsal psychiatr. Pak šel v Brně nakoupit do večerky jen v dlouhém svetru a ve slipech. Po lécích byl dezorientovaný.

Proto ho policisté považovali za zdrogovaného a předali ho na záchytku psychiatrické léčebny v brněnských Černovicích. „Tam mě připoutali na deset hodin k lůžku," uvedl před časem Bureš. Potom byl v léčebně několik dní nedobrovolně hospitalizován.

Případ se dostal až k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku, který loni v říjnu rozhodl v Burešův prospěch. „Mladík pak dostal od českého státu odškodnění půl milionu korun. I tak jsme ale požadovali odškodnění a omluvu i po léčebně. Chtěli jsme, aby bylo zcela jasné, že udělala chybu a omluvila se za ni, " uvedla Durajová.

Brněnský deník Rovnost se pokusil kontaktovat i ředitele psychiatrické léčebny Marka Radimského. Nezvedal ale telefon.

Případ středečním verdiktem nekončí. Bureš se hodlá proti rozsudku odvolat.