Soudce Lebedeva propustil především kvůli četným mezerám a nepravdám ve výpovědi poškozené. Dívka například tvrdila, že potom, co ji Rus ve večerních hodinách znásilnil, utekla z hotelového pokoje ve čtyři hodiny ráno. Obžalovaný však tvrdí, že s dívkou snídal a ta následně utekla, zatímco se sprchoval. „Výpis z bankovního účtu ukazuje, že si dívka vybírala hotovost z bankomatu v osm hodin čtyřicet minut, což poměrně přesně odpovídá výpovědi obžalovaného,“ tvrdí předseda senátu Michael Vrtek. 

K nelogickému chování dívky se vyjadřoval předseda senátu už na dřívějších jednáních. Nedává podle něj smysl, aby po prvním znásilnění souhlasila s dalšími třemi schůzkami na hotelových pokojích. Podle něj lze z facebookových konverzací usuzovat, že na schůzku šla dobrovolně a se sexem počítala. Státní zástupce Marek Vagai však špatně pochopitelné chování přisuzuje Lebedevově manipulaci. „Dívka byla zmatená a cítila se pod nátlakem. Kvůli ukradeným materiálům ji mohl vydírat, proto se ho bála odmítnout,“ tvrdí. 

Na Kolišti unikal plyn. Policie musela řídit provoz.
V centru Brna unikal plyn. Dvě hodiny kvůli tomu bylo uzavřené Koliště

Oběť navíc v rozhovoru na facebooku s kamarádkou hledala způsob, jak z Lebedeva získat peníze a zničit ho. Podle státního zástupce ale tyto informace neodrážejí realitu. „Lidé v tomto věku velmi rádi přehánějí a chlubí se. Konverzace podle mě nemá žádnou výpovědní hodnotu,“ tvrdí Vagai. 

Soudci se svým rozhodnutím postavili proti posudku psychiatrů. Ti tvrdili, že oběť po znásilnění trpěla posttraumatickou stresovou poruchou. Dívka tvrdila, že se stranila přátel, nechodila do školy a vzdala se svých koníčků. Podle množství důkazů ale tančila na mnoha soutěžích, na sociálních sítích tvrdila, že se jedná o nejšťastnější období jejího života a v jednu chvíli střídala tři sexuální partnery. „Chování oběti neodpovídá jednání člověka trpícího posttraumatickou stresovou poruchou. Soudní znalci nebyli seznámeni s těmito fakty a přiznávají, že kdyby je znali, mohli by psychický stav dívky posoudit jinak,“ odůvodnil rozhodnutí soudce Michael Vrtek. 

Podle obhájce Martina Klima je Lebedev s rozhodnutím soudu spokojený. „Lituju toho, že jsem byl hlupák. Nechal jsem se zmanipulovat chytřejší a ve vztazích zkušenější dívkou, za což jsem zaplatil čtrnácti měsíci vazby, místem ve firmě, kterou jsem dvacet let budoval a svým manželstvím. Zklamal jsem svou rodinu a vím, že jsem se choval špatně. Zločinec ale nejsem,“ vysvětlil. 

I přes propuštění z vazby zvažuje v následujících dnech odvolání. V České republice má totiž rodinu, se kterou by se kvůli vyhoštění nemohl stýkat. 

JIŘÍ KRÁL 

Ilustrační foto.
Znásilnil mě, stojí si dcera za svým. Krajský soud nevinu otce potvrdil