"V případě Zdeňka Žamberského jsme dospěli k názoru, že trest jedenáct a půl roku je příliš vysoký. Hrozilo mu totiž maximálně dvanáct let. Loupež se navíc dostala jen do stádia přípravy, nikoliv k pokusu či přímo k samotnému činu, " vysvětlil pondělní rozsudek mluvčí olomouckého Vrchního soudu Petr Angyalossy. Žamberský tak má strávit za mřížemi osm a půl roku.

Zbylé dva tresty soud potvrdil. „Odvolání Václava Černouška, který dostal osmiletý trest, jsme zamítli jako neodůvodněné. Stejně jako v případě Eduarda Slávika, kterého brněnský soud potrestal pěti a půl lety vězení," uvedl mluvčí.

Loupež trojice plánovala na loňské září. Slávik podnikatele ze Znojemska vybral jako vhodného kandidáta. Dobře se s ním znal. "Nejnižší trest si vyslechl, protože jako jediný z obžalovaných zatím nebyl za nic odsouzený," prohlásil v květnu předseda senátu Aleš Novotný.

Žamberský, který akci řídil, dostal nejvyšší trest i kvůli své minulosti. „Čin spáchal v podmínce po propuštění z vězení za podobný závažný zločin. Nerespektoval druhou šanci, kterou dostal," odůvodnil rozsudek Novotný.

Černoušek, který má také kriminální minulost, k akci sehnal pistoli. Držel ji nelegálně a měl ji schovanou v pronajaté garáži. Tyto dvě okolnosti mu zajistily osmiletý test.

Podnikatele sledovali

Muž, kterého si trojice vybrala za oběť, o chystaném plánu trojice vůbec nevěděl. „Dozvěděl jsem se to až od policie. Vůbec nic jsem nezaznamenal. Až později jsem si uvědomil, že kolem mého domu nápadně často jezdilo stejné auto," vypověděl v květnu u soudu podnikatel.

Potvrdil také, že u sebe doma opravdu někdy míval až dva miliony korun. „Obchoduji s drahým zbožím, pro které jezdím do zahraničí. Potřebuji často hotovost. Peníze mám proto doma v trezoru," svěřil se poškozený.

Obžalovaní tvrdili, že chtěli jen krást. "Domlouvali jsme se pouze na vloupání, když nebude muž doma. Nechtěli jsme nikomu ublížit. Slyšel jsem, že má peníze v trezoru. Odhadoval jsem to na patnáct tisíc eur, tedy méně než čtyři sta tisíc korun," hájil se před časem obžalovaný Slávik.

Policie ale trojici odposlouchávala. Zjistila, že muži plánovali akci jinak. "Původně obžalovaní opravdu plánovali vloupání do domu, když tam podnikatel nebude. Později ale vše přehodnotili a rozhodli se dotyčného oloupit," uvedl soudce Novotný.

Muži si mohou už jen podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

ČTĚTE TAKÉ:  Loupit chtěli muži s pistolí schovanou v garáži