Protože ale muž kojenci pouze přiložil hlavu mezi nohy, znásilnění podle soudu nedokončil a šlo pouze o pokus. „Kromě toho se setkal ještě s jednou matku v Praze. Zaplatil kvůli tomu i pokoj v hotelu. S její šestiletou dcerou se koupal ve vaně. Ženě však v tu dobu zavolal její bratr a ona za ním odjela domů," konstatoval předseda senátu Daniel Plšek. Kvůli tomuto setkání se o matku teď také zajímají pražští policisté.

Kromě těchto dvou případů muž podle zjištění soudu přemlouval dalších sedmnáct lidí, aby mu buď prodali své děti, nebo sehnali nějaké ve svém okolí. Nikdo z nich už na to nepřistoupil. „Zaznamenali jsme také internetovou komunikaci s mužem, jehož totožnost se nám nepodařilo zjistit. Obžalovaný po něm nejdříve chtěl, aby mu poskytl devítiletou dívku," konstatoval předseda senátu.

Později se oba muži domlouvali přes webovou kameru. „Tam bohužel nevíme, co oba viděli. Z připsaného textu je ale zřejmé, že dotyčného Štingl instruoval, jak má nezletilou zneužívat. U toho se sám uspokojoval," uvedl Plšek.

Štingl se hájil, že žádné dítě znásilnit neplánoval a pouze rozkrýval sít prodejců dětí. „Vyhledával jsem ženy, které jsem vytipoval jako prodejce. Právě proto jsem měl u sebe doma některé fotografie a videa s dětskou pornografii. Potřeboval jsem získat důvěru těch lidí. Proto jsem jim také někdy pár snímků poslal," tvrdil Štingl.

Jediné k čemu se obžalovaný zcela přiznal bylo nedovolené ozbrojování. Policisté u něj totiž při domovní prohlídce našli desítky zakázaných granátů, dýmovnic a další munice.

Soud ale jeho tvrzení neuvěřil. „Na matky v internetových diskuzích opakovaně naléhal. Nemělo to nic společného se soukromým vyšetřováním," ohodnotil Plšek.

Vyhověl proto návrhu státního zástupce Jiřího Moravy a uložil mu devítiletý trest. „Čin je výjimečný hlavně svým rozsahem," okomentoval předseda senátu.

Naopak jedenadvacetiletá matka z Brna se ke všemu přiznala. „Tvrdil, že se na dceru chce jen podívat. Rozbalila jsem ji a podala mu ji. Když ji dal pusu mezi nohy, stáhla jsem ji zase k sobě. Nevěděla jsem, že je na děti," hájila se žena.

Policisté ale odposlouchávali Štinglův telefon a záznamy jejich hovoru dokázaly, že obžalovaný ženě už do telefonu řekl, že chce dítě znásilnit.Přesto matce soud mimořádně snížil trest pod spodní hranici trestní sazby na tři roky vězení.

Rozsudek ještě není pravomocný. Oba obžalovaní si proti nim podali odvolání k Vrchnímu soudu v Olomouci. Státní zástupce se nevyjádřil.