Státní zástupce trojici policistů viní z týrání a účasti na pokusu o sebevraždu. „Hrozí jim dva až osm let vězení," uvedl mluvčí krajského státního zastupitelství Hynek Olma. Poškozený navíc žádá odškodné půl milionu korun.

Zemánek, Roman Leikeb i Petr Kölbl svou vinu popírají. „Nemučil jsem ho ani netýral. Jsem nevinný, takové jednání je naprosto proti hodnotám, kterými se řídím," poznamenal ve středu Kölbl.

Podle spisu měl muže na služebně až do příjezdu vězeňské služby hlídat Zemánek. Ten ale podle svých slov odešel na záchod. „Poškozený se mezitím zbavil pout, vyskočil z okna kuchyňky v pátém patře a při dopadu na střechu druhého si zlomil holeň," popsal u soudu státní zástupce Marek Vagai.

Ruplo mu v hlavě

Leikeb s Kölblem zadrženého poté odvlekli zpět nahoru a začali ho bít a kopat do něj tak, že křičel bolestí a volal o pomoc. Podle Vagaie mu dokonce kroutili zlomenou nohou. „Nevšiml jsem si, že je zraněný. Všechny zvuky, které vydával, jsem si v tu chvíli přiřadil k tomu, že nechce být zadržený," hájil se Kölbl. Sanitku zavolali až další kolegové.

Obžalovaní policisté ale večer na služebně líčí jinak. Při výslechu byl muž podle jejich výpovědí klidný, až poté se začal chovat agresivně. „Úplně mu ruplo v hlavě," zhodnotil Zemánek, který uvedl, že vyšetřovaného předal po návratu z toalety ke hlídání kolegovi Kölblovi.

Až tomu se podle jeho tvrzení vytrhl a utekl. „Najednou na chodbě zhaslo světlo, je tam totiž časový spínač. Ucítil jsem náraz do horní poloviny těla a spadl na zem. Přitom jsem se bouchl do hlavy," popsal svoji verzi Kölbl.

Zadrženého muže nejlépe znal Leikeb, také on ale mučení popírá. „Kvůli špatnému vztahu s ním jsem u jeho výslechu ani nebyl. Dřív se mi totiž nabízel jako informátor, ale kvůli nedůvěryhodnosti jsem si dokonce zablokoval jeho číslo v mobilu," vysvětlil.

Výslechy znalců soudce David Otevřel naplánoval na další líčení v lednu. Podle brněnského psychologa Jiřího Brančíka je ale čeká složitý úkol. „Nejtěžší je, když mají v takových případech posoudit věrohodnost všech zúčastněných," podotkl psycholog.

Podle něj je navíc určitá míra agresivity u policie potřebná. „Nesmí ale přesáhnout hranici. Policisté se musí ovládat, proto také absolvují různá psychologická vyšetření," dodal Brančík.

Všichni tři policisté jsou až do uzavření procesu postavení mimo službu.