Mezi podezřelými muži je i vysoce postavený brněnský policista, tři bývalí policisté a další dva obvinění k policii nikdy nepatřili. Jsou podezřelí, že se různou měrou zapojili do nekalých praktik – hovoří se o krytí trestných činů nebo uměle vytvářených zločinů a následného vydírání podnikatelů.

Soud po několikahodinovém poslal všechny obviněné do vazby. „Soud má obavy z toho, že uprchnou, aby se vyhnuli trestnímu stíhání a případnému trestu. Navíc by mohli ovlivňovat i dosud nevyslechnuté svědky,“ řekl Deníku mluvčí soudu Alexandr Dadam.

Muži jsou obviněni z účasti na organizované zločinecké skupině, vydírání, zneužití pravomoci úřední osoby a přijetí úplatku. Hrozí jim až dvanáct let vězení. „Soud je umístil do vazebních věznic v Ostravě, Olomouci a v Brně,“ doplnil Dadam.

Policie se k případu zatím podrobněji nevyjádřila. Informace hodlá sdělit až v pátek na tiskové besedě. Mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták pouze uvedl, že zatčení jsou podezřelí z násilné trestné činnosti a korupce. „Na případu pracovali detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, Inspekce Policie České republiky a dozorující Vrchní státní zastupitelství v Olomouci řadu měsíců,“ uvedl Hanták.

Jedním z obviněných je zástupce vedoucího policie z Brněnska Rudolf Setvák. Podle ČTK soud uvalil vazbu i na další tři bývalé policisty. Eduarda Slaninu, Petra Křipského a Miloše Almásyho dříve u policie pracovali. „Čekám ještě na výslechy dalších lidí. Zatím ale nevím, o koho jde. Do té doby se k případu nebudu vyjadřovat,“ sdělil Brněnskému deníku Rovnost obhájce Almásyho Miloslav Neděla.

Další dva muži k policii nikdy nepatřili. Eduard Polák ze Slovenska měl mít v případu menší roli. Měl jel lidem nahánět strach. Jako dalšího poslal soud do vazby i Zdeňka Olaha. Toho již dříve brněnský krajský soud odsoudil za padělání šeků k osmi a půl letům ve vězení. Rozsudek ale zatím není pravomocný. Olahům advokát Ondřej Holka podal poti rozhodnutí o vzetí do vazby stížnost. „V rozhodnutí chybí u mého klienta popis skutku, kterého se měl dopustit,“ prohlásil Holka. Dodal, že se Olah navíc cítí nevinný. „Většinu obviněných ani nezná,“ řekl advokát.

Podle České televize by měl jako svědek v kauze vypovídat i bývalý šéf jihomoravských občanských demokratů Milan Venclík. Redakci Brněnského deníku Rovnost se ale zatím nepodařilo jej zastihnout. Nezvedá totiž telefon.

JAROSLAV PERDOCH
ZUZANA PLETICHOVÁ