Soudce Aleš Novotný na úterní líčení předvolal dosud utajovaného svědka. Nejprve ho zbavil utajení, aby jej soud mohl vyslechnout pod jeho pravým jménem. Jde o muže, který pobýval ve vazební věznici společně s obviněným. Do úterka vystupoval utajovaný svědek pod falešným jménem.

Jenže svědek zbavený utajení pochybnosti nerozptýlil. Na otázky soudu odpovídal obecně, na podrobnosti si přesně nevzpomínal. „Ve věznici se říkalo všelicos. Bavili jsme se s Eliášem o našich případech. Jednou mluvil tak, jindy zase obráceně. Nevzpomínám si na nic konkrétního, co by jasně dokazovalo, že vraždu opravdu spáchal," uvedl dvacetiletý svědek. Na detaily si začal vzpomínat až poté, co soudce přečetl jeho starou výpověď u policistů. Na doplňující otázky však reagoval opět nejistě. „Nejsem schopen přesně rozlišit, co řekl přímo Eliáš a co jsem se doslechl od spoluvězňů," přiznal nakonec svědek. Spoluvězně z obavy o svou bezpečnost odmítl jmenovat.

Obžalovaný se po poradě se svými obhájci k novým skutečnostem nevyjádřil. Ještě před rokem mluvil jasně. „Nezabil jsem ji. Paní jsem navštěvoval v Brně v souvislosti se službami, které poskytovala. Celý případ je postavený pouze na pachových stopách. Policisté mě zadrželi téměř po čtyřech letech. Podle mě tak postupovali záměrně. Byli si jistí, že po tak dlouhé době se nemám jak hájit a nemám žádné důkazy," řekl před rokem soudu Eliáš.

Svědek se s Eliášem znal z vazební věznice v brněnských Bohunicích. Trávil hodně času na cele obžalovaného kvůli přítomnosti televize. Do věznice se dostal kvůli pokusu o vraždu při šarvátce se svou družkou. Ještě v samovazbě se po několika dnech pokusil o sebevraždu. Nejdříve si podřezal žíly a následně se chtěl oběsit. „Jeho výpovědi jsou nedůvěryhodné, často poskládané z již převzatých informací. Na základě jen toho přece nelze odsoudit člověka na třináct let do vězení? To je hrozné," uvedl Eliášův obhájce Ludvík Ševčík. Obhajoba v úterý marně žádala soud o odklad hlavního líčení. „Nemohli jsme se s kolegou Ševčíkem na dnešní jednání pořádně připravit. Ve spisu jsme nenašli pravé jméno utajovaného svědka," stěžoval si Eliášův druhý obhájce Miloslav Petržela.

V dubnu loňského roku dostal Jan Eliáš u Krajského soudu v Brně třináct let vězení za sedm let starou vraždu prostitutky. Tu měl svázat do kozelce a bít do hlavy. Žena na místě zemřela. Rozsudek potvrdil i Vrchní soud v Olomouci. Obhajoba uspěla až s dovoláním. „Nejvyšší soud měl za to, že krajský soud nedodržel zásady spravedlivého procesu. O vině obžalovaného rozhodly nepřímé důkazy a výpověď utajovaného svědka, kdy nebyly splněny podmínky pro jeho utajení," řekla mluvčí Krajského soudu v Brně Simona Tesařová. Nyní je soud vlastně na začátku. Další jednání proběhne koncem února. Státní zástupkyně navrhla předvolat také policisty, kteří svědka vyslýchali. „Nejhorší je, že se krajský soud neřídí tím, co mu vytknul Nejvyšší soud. Ano, podle pachových stop pan Eliáš na místě činu skutečně byl. Ale ten samý den tam bylo osm dalších zákazníků. U těch se pachové stopy neřešily. Svědek se ozval až poté, co ho oslovili policisté. To je špatně. Jestli k dalšímu líčení budou předvoláni i oni, to si netroufnu odhadovat," shrnul úterní soud advokát Ševčík.

MICHAL KIRŠ