K incidentu došlo na začátku července 2010 na skautském táboře u Skaličky na Brněnsku. „V noci tam vtrhla skupina lidí, která tropila výtržnosti. Budila děti, močila na stany a dožadovala se dívek. Mihalík ještě s dalšími dospělými je vykázali z tábora. Pak nasedli do auta, aby zkontrolovali, jestli opravdu odešli," přečetla rozsudek okresního soudu z letošního dubna předsedkyně odvolacího senátu Hana Zoubková.

Na vykázanou skupinu narazili táborníci po ujetí několika desítek metrů. „Začali se s nimi hádat. Skupina vyhrožovala, že přivolá posily a házela na táborníky kameny. Obžalovaný ještě s druhým mužem, jehož stíhání policie zastavila kvůli jeho úmrtí, dva z nich napadli. Jednoho Mihalík zranil, držel ho v takzvané kravatě a pak oběma mužům svázal nohy a ruce," konstatovala Zoubková.

Celou dobu táborníci volali policii. „Ta ale dorazila se zpožděním, až když byla dvojice svázaná," uvedla Zoubková.

Zraněný opilý muž skončil v nemocnici s otřesem mozku, prokrvácenými spojivkami a poraněným pravým uchem. „Přes deset dní si musel dávat pozor, aby mu do něj nezatekla voda a kvůli otřesu mozku měl být v klidu," vysvětlil následky poranění soudní znalec lékař Tomáš Vojtíšek.

Nutná obrana

Mihalík incident přiznal, ale uvedl, že šlo pouze o nutnou obranu. „Skautský tábor ještě nezačal. Jeli jsme tam dříve, abychom ho připravili. Postavili stany a tak. Bylo tam asi dvacet dětí ve věku třináct až patnáct let. Polovina chlapců a polovina dívek," prohlásil muž.

U incidentu byli jen tři dospělí. On, muž, jehož stíhání policie zastavila a jedna dívka. „Protivníků přitom bylo šest. Byla tma a táborníci je všechny neviděli. Jen bránili své svěřence. Soud by ho proto měl zprostit obžaloby," řekl obhájce Jiří Kubala.

Jeho klient prý muže nenapadl, ale bránil se. „Zaútočil na něj naopak jako první nevítaný návštěvník tábořiště. Mihalíkovi se podařilo ho přemoci. Neměl jinou možnost, jak mu zabránit přístupu k dětem, než ho i s druhým agresorem svázat," okomentoval advokát.

Soud mu nakonec dal za pravdu. „Zranění jednoho z poškozených nebyla tak závažná, abychom mohli čin ohodnotit jako ublížení na zdraví. Šlo pouze o nutnou obranu," vysvětlila předsedkyně senátu. Mihalík poté uvedl, že se mu obrovsky ulevilo. „Věděl jsem, že jsem se jen bránil. To, co řekl okresní soud pro mě bylo strašné," prohlásil muž.

Rozsudek už je pravomocný, ale státní zástupce si proti němu může podat ještě dovolání. „Nový rozsudek musíme nejdříve prozkoumat. Pak zvážíme podání dovolání," uvedl jen státní zástupce Milan Vagai.