K olomouckému soudu se odvolal státní zástupce i Pelikán. „Odvolání obžalovaného jsme zamítli. Senát naopak vyhověl státnímu zástupci, který požadoval vyšší trest. Brněnský soud vzal totiž nedostatečně v potaz to, že mladík čin spáchal v podmínce za pokus o obdobný čin. Nesplnil také podmínky propuštění z ústavního léčení," vysvětlil mluvčí olomouckého vrchního soudu Petr Angyalossy.

Pelikán například přes zákaz pil alkohol a bral drogy. „To ale povzbuzovalo jeho deviaci a odbourávalo mu zábrany. Navíc svému sexuologovi při návštěvách zamlčoval důležité údaje," konstatoval Angyalossy.

Všechny tyto okolnosti zvyšují podle soudu společenskou nebezpečnost obžalovaného. „Trest šest a půl roku vězení se navíc s největší pravděpodobností nevýší ještě o dva roky, protože činem porušil dvouletou podmínkou. Pak hned nastoupí do ústavu. Okolí tak před ním bude chráněné," řekl Angyalossy.

Za dva pokusy o znásilnění potrestal Pelikána dvouletým vězením s podmínečným odkladem na tři roky už Městský soud v Brně v roce 2009. I pak nastoupil ústavní léčbu. Z psychiatrické léčebny v Černovicích ho propustili po dvou letech loni v červnu.

Krátce poté se ale obžalovaný odhodlal k dalším útokům. Dvě ženy napadl loni v létě v brněnských Židenicích. „V polovině července v noci přistoupil od pasu dolů nahý k sedmapadesátileté ženě. Pravou rukou jí zakryl ústa a zatáhl ji do křoví. Hrozil jí zabitím. Dvě hodiny ji pak znásilňoval," přečetla rozsudek předsedkyně senátu Krajského soudu v Brně. Dana Kancírová. Napadená od té doby trpí posttraumatickou stresovou poruchou.

Druhou ženu přepadl o měsíc později kolem půlnoci. Scénář byl velmi podobný. „K pětadvacetileté oběti přišel opět do půl těla nahý. Osahával ji pod oblečením. Když začala křičet, hrozil, že ji zabije a chtěl po ní různé sexuální praktiky. Žena se mu vysmekla a utekla. V ruce mu zůstala jen její kabelka s věcmi za asi tři tisíce korun," prohlásila Kancírová.

Pelikán se u brněnského soudu ke všemu přiznal a činy detailně popsal. „Před akcí jsem vždy vypil několik piv a kouřil marihuanu," vypověděl již dříve Pelikán.

Přesto se odvolal a žádal snížení trestu. Namítal, že svědkyně ho nebyly schopné poznat a požadoval rekonstrukci na místě činu. „Místo vězení by měl být naopak co nejdříve umístěný do ústavu, aby mohla začít léčba jeho problému," uvedl jeho obhájce v podaném odvolání.

Mladík trpí podle znalců patologickou sexuální agresivitou. „Jeho pobyt na svobodě je vysoce nebezpečný," shrnula vyšetření obžalovaného sexuoložka Petra Sejbalová.

ČTĚTE TAKÉ:

- Obžaloba: Měsíc po propuštění z léčebny znásilnil ženu

- Trest za dvouhodinové znásilnění: pět let ve vězení