Událost se stala před šesti lety, kdy u tehdy tříletého Matěje nastaly po operaci mandlí komplikace, které vyústily ve vážné poškození mozku. Podle rodičů chlapce za to mohly chyby v pooperační péči. Chlapec je od té doby ve vegetativním stavu. Nyní je v domácí péči, rodiče na ni měsíčně doplácejí podle jejich právního zástupce Lukáše Prudila přes 50.000 korun.

Prudil u soudu řekl, že v případu byl prokázán řetěz systémových i individuálních chyb. „Ty vyústily v to, že je chlapec ve vegetativním stavu a tento stav je nevratný a nezměnitelný. Jde o nejzávažnější možné postižení člověka," řekl právník.

Soud se vleče od roku 2013, vypovídalo množství svědků i soudních znalců. Rodiče žádali odškodné 20 milionů korun. Nemocnice od začátku vinu popírá. „Vyjadřujeme lítost a účast nad tím, co se stalo Matějovi. Tuto lítost pociťují i všichni pracovníci, kteří byli přítomni události, i ti, kteří se podíleli na léčbě. Jsme ale přesvědčeni, že k žádnému pochybení ani k žádnému protiprávnímu jednání nedošlo," uvedla v červnu u soudu právní zástupkyně nemocnice Hana Krejčí.