Třikrát jí předtím případ k novému projednání vrátil odvolací senát Vrchního soudu v Olomouci. A je možné, že to udělá znovu. Proti verdiktu se totiž opět odvolal státní zástupce Milan Richter.

Srba viní z toho, že do České republiky vezl ze Srbska skoro kilo heroinu. „Drogy byly v balíčcích ukrytých v dutině na dveřích zavazadlového prostoru auta, kterým Stankovič jel. Na bývalém hraničním přechodu Lanžhot ho chytili celníci," tvrdil v obžalobě státní zástupce.

Jako bumerang

Senát krajského soudu ale muže pokaždé zprostil. „Poprvé jsme takový rozsudek vynesli už loni v květnu. Vrchní soud v Olomouci ho však necelé dva měsíce poté zrušil a vrátil případ k novému projednání. Muže jsme pak opět zprostili, jenže vrchní soud poté znovu rozsudek zrušil a případ nám vrátil. Podle jeho pokynů jsme doplnili důkazy. A muže znovu osvobodili. A vrchní soud nám případ potřetí vrátil," popsala vývoj kauzy Bartošová.

Podotkla, že nové doplnění důkazů už odvolací senát nepřikázal. „Chtěl, abychom podrobně vyhodnotili výpověď obžalovaného s ohledem na ostatní důkazy," řekla.

Na rozdíl od vrchního soudu žádal o další dokazování státní zástupce. „Je potřeba Stankoviče ještě vyslechnout. Po jeho první výpovědi u soudu se objevily některé skutečnosti, které by měl objasnit. Týká se to například existence jeho spolujezdce či údajné opravy auta v servisu," poznamenal Richter.

Nevěrohodná obhajoba?

Zároveň zdůraznil, že předchozí Stankovičova obhajoba, že o heroinu v autě nevěděl, je nevěrohodná. „Důkazy je potřeba hodnotit v souladu s realitou. Na to v případě jiného dealera, který pašoval heroin za milion korun, upozornil i olomoucký vrchní soud. Konstatoval, že myšlenka, aby člověku někdo tak drahé drogy podstrčil a nechal ho s nimi jezdit po světě, je fantastická," podotkl státní zástupce.

Stankovičkova obhájkyně Stanislava Jurčíkova ale klientovu vinu odmítla. „Důkazy se za celou dobu nijak nezměnili. A obžalobě se nepovedlo prokázat, že se můj klient činu opravdu dopustil," poznamenala Jurčíková.

Stankovič se ve čtvrtek soudu nezúčastnil. Po propuštění z české vazby se vrátil do Srbska, kde žije. Z líčení se proto omluvil. Už dřív ale prohlásil, že o balíčcích s drogou nevěděl. „Jen jsem jel do České republiky. Jak se do fordu dostaly drogy nevím. Auto jsem měl pronajaté. Krátce před cestou jsem je navíc měl v servisu u muže, který mě do Česka poslal," tvrdil při zahájení hlavního líčení Stankovič.

V České republice měl údajně převzít nějaké věci. „Muž, který mne pro ně poslal, je kosovský Albánec. A ti teď mají problémy s platností dokladů a nemohou prakticky vycestovat. Proto mi to nepřišlo divné. Navíc už jsem pro něj jednou v Česku vyzvedl nějaké oblečení," uvedl tehdy obžalovaný.

Divný spolujezdec

Až k srbským hranicím jel prý v autě se spolujezdcem Ljubodragem Džordževičem. „Měl se mnou jet celou cestu. Udělalo se mu ale špatně. Dohodli jsme se proto, že tam vystoupí a počká, až se vrátím," dodal.

Existenci spolujezdce státní zástupce Richter později zpochybnil. „Srbští policisté ve městě Kruševac, kde měl Džordževič bydlet, vypátrali jen jednoho muže se takovým jménem. Popřel, že obžalovaného zná," podotkl Richter.

Krajský soud v Brně přesto znovu Stankoviče zprostil obžaloby. „Je třeba postupovat podle právní zásady, která ukládá rozhodovat v pochybnostech ve prospěch obžalovaného," zdůvodnila verdikt Bartošová. Protože se Richter odvolal, míří případ znovu do Olomouce.