Jedním z pachatelů byl amnestovaný vězeň s drogovou minulostí. „Porušil pětiletou podmínku a zbylý trest si půjde odsedět. Na případu vydělával i uživatel bytu, který dostával peníze za poskytnutí prostor. Kriminalisté zjišťují roli dalších lidí v případu. Letos je to třetí zlikvidovaná varna," uvedl mluvčí brněnské policie Pavel Šváb.

Začátkem února brněnští policisté zatkli také dvacetiletého muže, který pěstoval marihuanu v ulici Koliště. „Na výrobu nás upozornil exekutor, když hlásil fyzické napadení. Kromě rostlin v květináčích jsme zajistili také množství věcí sloužících k pěstování konopí," informoval Šváb.

Policisté zjistili, že student drogu dával i svému bratrovi a dalším lidem. „Mladíka jsme obvinili ze tří trestných činů, za které mu hrozí až pětileté vězení. V lednu jsme ho přistihli za volantem pod vlivem drog, tento případ jsme klasifikovali jako přestupek," řekl Šváb.

Podle policistů se výrobci drog v poslední době přesouvají z Brna  do menších měst a na venkov. V kraji jejich počet stále stoupá. Policisté se na ně plánují v tomto roce víc zaměřit. „Důležitá je samotná výroba a držení drog i druhotná kriminalita. Tedy krádeže a mravnostní trestné činy. Zároveň ale stoupá počet trestných činů, které objasníme," vysvětlil šéf jihomoravské kriminálky Antonín Hrdlička.

Drobných krádeží se přitom nedopouští jen uživatelé tvrdých drog. „Je to problém i kuřáků marihuany. Hlavně těch mladších, kteří ještě chodí do školy. Kvalitnější konopí je vyjde na dva tři tisíce měsíčně. A to už do peněz vleze," okomentoval Jan Veselý z organizace Podané ruce, která pomáhá drogově závislým.

Kriminalista Hrdlička upozornil, že v loňském roce se drogová kriminalita zvýšila o víc než deset procent. Z policejních statistik vyplývá, že loni řešili policisté přes dvě stě třicet případů. O asi třicet víc, než předchozí rok.

V Brně je tento trend méně patrný. „Loni jsme objevili čtrnáct varen. O dvě víc, než v roce 2011. Je to sice vyšší počet, ale ne o moc. Drogy vyrobené v okolí Brna do města výrobci jen distribuují," okomentovala mluvčí brněnské policie  Straková.

Podle policistů varny velké množství výrobců také přenáší nebo vozí u sebe v autě. Dva muže, kteří s sebou nosili laboratoř v batohu a pervitin vyráběli i v lese, dopadl brněnský Toxi tým loni v únoru. „Hlavní výrobce byl dvaačtyřicetiletý muž. Třiatřicetiletý komplic mu pomáhal. Obstarával potřebné látky a hlídal. Oba dva kromě toho, že pervitin vyráběli, jej také užívali," uvedla Straková.

VLADIMÍRA KREJSOVÁ