Koncem září 2011 měl navíc podle obžaloby maskovaný kuklou přepadnout a znásilnit ženu v Jihlavě. „Nic z toho jsem neudělal. V den znásilnění jsem byl celou dobu v Brně. Dopoledne jsem s bratrem a jeho známou chodil po obchodech a odpoledne jsem byl v bance. Ukládal jsem tam peníze na účet," hájil se muž.

Potvrdit to měla právě předvolaná svědkyně. „Ten den jsem opravdu v Brně byla. Vezla jsem tam z Bratislavy Pavla Kolesára. S jeho bratrem jsme chodili celý den po obchodech a sháněli jsme nějaký dárek pro jeho přítelkyni. Odjížděli jsme až před půlnocí," vypověděla žena.

Právě v tom ale spatřoval předseda senátu Vrtek rozpor. Obžalovaný totiž uvedl, že se s dvojicí rozešel už odpoledne. Alibi mu nakonec nepotvrdila ani zpráva z banky. „Z té vyplývá, že peníze vložil na účet až o den později v poledne," okomentoval Vrtek.

Za znásilnění hrozí muži až dvanáctileté vězení. Spolu s ním na lavici obžalovaných usedl i devětatřicetiletý Václav Růžička. Ten může jít za desítky vloupání až na deset let za mříže.

Dvojice kradla v létě a na podzim roku 2011. Řádila nejčastěji na jižní Moravě, Vysočině a ve Zlínském kraji. „Pachatelé se vloupávali hlavně do čerpacích stanic, ale i obchodů s oblečením nebo drogerií. V Brně vykradli i zlatnictví. Tam vzali zboží za dva a půl milionu korun," uvedla v obžalobě státní zástupkyně Ludmila Doležalová.

Růžička u soudu odmítl vypovídat. Na policii se ale k některým krádežím přiznal. „Myslím, že jsme neudělali takovou škodu, jako je uvedené v obžalobě," vypověděl dříve Růžička.

Jen z jediné akce je obžalovaný třetí muž šestatřicetiletý Zdeněk Gottwald. Hrozí mu až tři roky vězení. "V jedné prodejně na Českokrumlovsku všichni tři obžalovaní rozbili zámek a mříž. Spustili přitom alarm a utekli," uvedla Doležalová. Po tomto pokusu je zadržela policie.

Ani jeden z mužů nestanul před soudem poprvé. Kolesára již dříve potrestal senát třebíčského soudu za jiná vloupání, Růžička si zase ve Vyškově vyslechl za krádeže podmínku. „Sociální pracovnice ve vězení mi ale řekla, že se na tento trest vztahuje amnestie," uvedl Růžička.

Gottwalda odsoudily soudy v Blansku a Českých Budějovicích. Tam byl dokonce obžalovaný z vraždy, ale senát ho nakonec osvobodil. Za jiné krádeže si odsedí šest a půl roku za mřížemi.

Případ pokračuje příští týden. Předseda senátu plánuje vyslechnout závěrečné řeči a případně vyhlásit rozsudek.