Mladík se jednání neúčastnil, protože byl ve škole. K rozsudku se místo něj vyjádřila jeho matka, bývalá žena zabitého Vietnamce. „S výsledkem nejsem spokojená. Čekali jsme omluvu. Víc k tomu neřeknu," uvedla několik okamžiků poté, co soudce Jan Sedláček vynesl rozsudek.

V něm stálo, že žalobce dostane milion korun. „Soud při rozhodování o částce zohlednil mučivé útrapy otce a to, že zemřel, když bylo synovi pouze čtrnáct let," konstatoval Sedláček.

Na slova bývalé ženy zabitého Vietnamce navázal zástupce žaloby Marek Sedlák. „Pokuta by měla viníka napříště od jeho jednání odradit. Milion korun není pro ministerstvo vnitra nic. Jako prevence je ta částka naprosto nefunkční," upozornil Sedlák.

V Česku je podle něj velký rozdíl mezi jednotlivcem, kterého pokuta trestá a odrazuje, a státem, u kterého tak nepůsobí. „Kdyby se ministerstvo omluvilo, naše úsilí o preventivní trest bychom museli přehodnotit," dodal zástupce žaloby.

O průlom v rozhodování soudů se žalující strana pravděpodobně pokusí ještě pomocí odvolání. Sedlák je připravený ho podat, pokud se domluví se svým klientem.