Křipský s Almásym už jsou za mřížemi třináct měsíců. „Soud oba ponechal ve vazbě, protože podle něj stále přetrvává riziko, že by mohli utéci," sdělil státní zástupce Radek Mezlík.

S tím nesouhlasili obhájci obžalovaných. „Soud nezjistil žádné konkrétní důkazy, že by se můj klient plánoval uprchnout. Má rodinné zázemí, které ho tu drží," uvedla obhájkyně Almásyho Jana Glogarová.

Podle advokáta Pavla Hály, který zastupujíce Křipského, je postup soudu nezákonný. „Na svobodě jsou muži, kterým klade obžaloba za vinu mnohem více skutků, než mému klientovi. Je to absurdní situace, kde i mezi stíhanými si nejsou všichni rovni," okomentoval Hála.

Předseda senátu Miloš Žďárský vysvětlil, že dvojici nechal ve vazbě kvůli vysokým trestům, které jim hrozí. „Ve věci ostatních obžalovaných jsem nerozhodoval," upozornil Žďárský. Dosud o tom rozhodovaly soudy v Ostravě, kde sídlí státní zástupce Martin Brzobohatý, který má případ na starosti.

Žďárský dostal obžalobu proti všem třinácti mužům stíhaným za ovlivňování případů a vydírání brněnských podnikatelů na stůl tento týden. „Zatím jsem stihl prostudovat jen tolik, abych si dokázal udělat představu o rozhodování o vazbě. Studování spisu mi bude trvat asi měsíc. Pak bude jasné, jestli a kdy nařídím hlavní líčení," sdělil Žďárský. Ještě ale může například vrátit spis státnímu zástupci k doplnění.

Většina ze stíhaných mužů jsou bývalí členové jihomoravské hospodářské kriminálky. Podle vyšetřovatelů vydírali v letech 1998 až 2010 podnikatele a slibovali jim za úplatu zahlazení jejich případů.