Muž podle obžaloby gang vedl ještě spolu s Milošem Almásym. „Společně vybírali potenciální oběti, rozhodovali o tom, koho kontaktují a oslovovali je s žádostí o zaplacení peněz. Vyhrožovali jim, že jim ublíží, ovlivní trestní řízení v jejich neprospěch, nebo jim nabízeli prodej informací," uvedl v obžalobě státní zástupce Martin Brzobohatý.

Podle Almásyho je obžaloba vykonstruovaná. „Neříkám, že jsem se ničeho nedopustil. S obžalobou ale souhlasit nemohu. Nešlo o žádnou organizovanou skupinu. Většinu spoluobžalovaných jsem vůbec neznal a některé jsem u soudu uviděl poprvé," prohlásil Almásy.

SLEDUJEME ONLINE PŘÍMO ZE SOUDNÍ SÍNĚ

11:22 - Po Dobrovolného vyjádření soud předvolal Jána Balažoviče. Jeho výpověď ale nic zásadního nepřinesla. Soud poté líčení odročil na květen.

10:53 - Toflová několikrát zopakovala, že podle ní žádný gang neexistoval. „Je to vymyšlené. Stejně tak to, že měl můj manžel někoho vydírat. Manžel byl slušný, jemný člověk. Nikdy nedělal žádnou trestnou činnost, nikoho nevydíral. Neslučovalo se to s jeho morálkou," uvedla svědkyně.

10:36 - U dalších obžalovaných řekla, že je manžel neznal. „Já jsem znala ještě Stanislava Dobrovolného a Romana Procházku. Byli to moji kolegové z městského ředitelství policie. Jestli je znal manžel nevím. Rozhodně ale neznal například Zdeňka Olaha nebo Eduarda Poláka. A nebo Šálka. Toho jsem poprvé viděla na policii, když mi inspekce vracela věci, které jsem jí předtím odevzdala. Přišel tam pak jeden muž a po chvíli se mne zeptal, jestli jsem Toflová. Když jsem řekla, že ano, prohlásil, že se jmenuje Šálek, je třináctý obviněný v kauze Toflova gangu a mého manžela v životě neviděl," podotkla.

10:27 - Toflová řekla, že její manžel znal i některé další obžalované. „Znali se s Petrem Křipským. Pracovali spolu, měli společnou kancelář. Manžel ho měl rád, vážil si ho. Myslím, že je to dobrý policista a výborný člověk, který žije pro svou rodinu. Znal také Eduarda Slaninu, byl to jeho kolega, ale moc o něm nemluvil. Znal také Rudolfa Setváka, byl to můj a manželův spolužák z průmyslovky. A jistou dobu i s Radkem Petrem. Poznali jsme ho na dovolené, poté pro najímal manželovi garáž. Chtěl mu ji i prodat, jenže manžel pak zjistil, že Petrovi vůbec nepatří Od té doby se nestýkali.Předpokládám, že znal také Lubomíra Mokrého. Z doby, kdy oba pracovali na hospodářské kriminálce," uvedla svědkyně.

10:16 - Svědkyně se nejprve vyjadřuje k obžalovaným a k tomu, zda se s nimi její manžel znal. „Almásyho znal. Neměli se ale vůbec rádi. Pokud vím, tak se nestýkali asi čtrnáct let. Opravdu se neměli rádi, vím to. A musí to vědět i policie, protože má manželovy telefony a z těch musí být jasné, s kým se stýkal a s kým ne," uvedla Toflová.

10:08 - Líčení pokračuje výslechem Evy Toflové, manželky údajného šéfa gangu Michala Tofla. Také ji soud předvolal na žádost advokátů, s výslechem proto začíná advokátka Jana Glogarová, která hájí druhého údajného šéfa gangu Miloše Almásyho.

09:39 - Ostatní svědci předvolaní na devátou hodinu nepřešli. Senát proto líčení přerušil na desátou hodinu, kdy jsou na řadě další svědci.

09:32 - Jako druhý vypovídal Ivo Kolčava. Jeden z svědků, Vladimír Grösser, před soudem prohlásil, že mu Kolčava říkal, že Grösserovo stíhání šlo vyřídit za tři miliony. Podle obžaloby měly peníze jí k obžalovanému Petru Křipskému. Křipský už dřív toto tvrzení zpochybnil. Dnes to popřel také Kolčava. „Grössera znám. Nikdy jsem mu ale nevyřizoval, že by jeho stíhání šlo vyřídit nějak nestandardně," podotkl svědek. Když pak na žádost obhajoby povstali všichni obžalovaní přítomní v jednací síni, Kolčava mezi nimi Křipského nepoznal. „Jediný, koho z nich znám, je Almásy," uvedl.

09:21 - Goldovou vyslýchá Almásyho advokátka Jana Glogarová. Ptá se jí na její dřívější trestní stíhání a obhajobu. „Byla jsem stíhaná v Michkově kauze. Už je to ale ukončené, vyšetřování bylo zastavené. I když zatím nepravomocně. Původně mne obhajovala myslím paní doktorka Sedláčkova. Později mi byl doporučen Richard Novák, tak jsem si zvolila jeho. Nyní mne zastupuje doktro Brückler," vypočítala advokáty svědkyně. Na několik otázek přitom odmítla odpovědět. Soud se tak nedozvěděl, kdo jí doporučil advokáta Nováka nebo kdo jí advokáty platil.

09:15 - Začíná poslední den dubnové části líčení v kauze takzvaného Toflova gangu. Před jednací síní čekali od devíti dva svědci. První z nich vypovídá zaměstnankyně jednoho z hlavních svědků Petra Michka Jana Goldová.