Podle obžaloby Richrad Daniel s bratry Miroslavem a Romanem napadl barmana herny předloni v srpnu. Vrchní se je snažil usměrnit poté, co se opili a byli hluční. Když ani po výzvě barmana nechtěla trojice podnik opustit, strhla se šarvátka. „Podle důkazů z minulých řízení všichni tři chtěli barmanovi ublížit," uvedl soudce Miloš Žďárský.

Celou šarvátku měl začít bratr Roman Daniel tím, že vytáhl obušek. Barman ho ale zneškodnil a obušek padl na zem. „Incident trval necelou minutu. Obžalovaný Richard Daniel se na něm podílel jen asi tři vteřiny, pak si šel sednout na bar," hájila klienta advokátka Marcela Zlámalová. Podle obhajoby Richard jen odtrhával protivníka od bratra.

Soudce posuzoval i videozáznam, na němž právě obžalovaný barmana při bitce chytil tak, že se nemohl hýbat. „Po přezkoumání záznamu jsme ale zjistili, že se snažil stabilizovat situaci," upozornil soudce Žďárský.

Právě to, že se bitky moc neúčastnil, nejmladšímu Richardu Danielovi u soudu pomohlo. Státní zástupkyně Ludmila Doležalová to brala jako jednu z polehčujících okolností. Zařadila mezi ně i to, že nebyl doposud trestaný, pracuje a v jeho bydlišti na něj nejsou stížnosti. „Přitěžující okolnosti jsou naopak banální pohnutky napadení," doplnila Doležalová. U soudu navrhla klasifikovat Danielovo provinění jako méně závažný přečin a podmíněný trest.

Obhájkyně Zlámalová požadovala pro svého klienta ještě menší trest. Navrhla obecně prospěšné práce. „Barmanovi se omluvil a zaplatil škodu," řekla.

Soudce Žďárský jí dal za pravdu. A věc postoupil přestupkové komisi radnice v Hodoníně. „Není to trestný čin. Ale úřad jej může hodnotit jako přestupek," prohlásil Žďárský.

Úplně vyhráno ovšem Richard Daniel nemá. Státní zástupkyně se totiž na místě odvolala.

KAREL SELINGER