„Šli do domu krást i za cenu, že někoho usmrtí," uvedla státní zástupkyně Zuzana Zámoravcová. Za vraždu, loupež a omezení domovní svobody jim hrozí patnáct až dvacet let vězení, nebo i doživotí.

Podle obžaloby dva dny před Vánocemi loňského roku šli Simon Baier, Michal Cvan a Jozef Minár do předem vytipovaného domu v Ivančicích v kuklách, s pistolí a elektrickými páskami. „Mysleli jsme, že v domě nikdo není, nesvítilo se, dokonce jsme kontrolovali i komín, jestli se nekouří," řekl Baier.

Prohledávali byt a hledali, co si můžou odnést. „Všiml jsem si, že v posteli někdo leží," doplnil Cvan.

Když muž začal křičet, otočili mu hlavu dolu, svázali ho a mlátili. „Netušil jsem, že zemřel. Dozvěděl jsem se to až později," tvrdil Baier.

Z domu odnesli dvoje hodiny a příbory, které druhý den prodali v zástavárně a penze si rozdělili.

Podle státní zástupkyně vnikli o dva a půl měsíce dříve do domu v Lysicích na Blanensku, který měl patřit movitému třiašedesátiletému muži. „Povalili mě na zem, svázali, hlavu obmotali lepicí páskou. Nemohl jsem dýchat. Vyhrožovali mi, že zabijí mě i moji rodinu, pokud neřeknu, kde mám peníze," řekl poškozený.

Muži ukradli kreditní kartu, hotovost, zlaté řetízky, nechali ho svázaného a utekli. „V obou případech jsem přišel krást. Rozhodně jsem nechtěl nikomu ublížit," bránil se Baier, který popírá, že by vraždu zavinil.

Baier a Minár zůstanou do vynesení rozsudku ve vazbě. „Cvank nastoupí do věznice k vykonání trestu, který mu uložil Městský soud v Brně," uvedl předseda senátu Michaela Vrtek.

MICHAELA ČERNÁ