První případ se stal v podchodu pod brněnským hlavním vlakovým nádražím. „Dvanáctiletá zlodějka se nepozorovaně přiblížila k šestnáctileté dívce a z kabelky jí vytáhla peněženku. V ní bylo přes tři tisíce korun a osobní doklady," popsala krádež brněnská policejní mluvčí Andrea Straková. Mladá kapsářka měla smůlu. „Kolem šel policista, který dotyčnou zadržel," uvedla mluvčí.

Stejně si počínala i další dvanáctiletá dívka. Ta si vybrala na tramvajové zastávce u hlavního vlakového nádraží v Brně pětatřicetiletou ženu. „Z kapsy batohu jí vytáhla peněženku s dvanácti sty korunami, platebními kartami a doklady. Při činu ji ale viděl svědek, který ji chytil a předal přivolané policejní hlídce," konstatovala Straková.

Policisté se s dětskými kapsáři setkávají v Brně často. „Vědí, že nejsou trestně odpovědní a dokáží toho využít," sdělila policejní mluvčí.

S další mladou kapsářkou měli brněnští policisté co do činění začátkem letošního června. Dvanáctiletá dívka tehdy v podchodu pod brněnským hlavním vlakovým nádražím spolu se dvěma nezletilými komplici okradla kolemjdoucí ženu. „Oběti sebrala peněženku. Viděl ji ale policista v civilu a chytil ji," řekl tehdy brněnský policejní mluvčí Pavel Šváb.

Dívka se pokoušela smlouvat. „Policistovi slibovala, že když ji pustí, může si peněženku nechat," řekl Šváb.