Miroslav Berky je čtyřiadvacetiletý mladík z Vyškovska. Miluje alkohol a jízdu na kole. Kvůli kolu podle žaloby zabil v prosinci 2006 čtyřiaše­desátiletého souseda Miloslava Holoubka z Letonic na Vyškovsku. Ve středu se případem vraždy, za kterou obžalovanému mladíkovi hrozí až patnáctileté vězení, začal zabývat brněnský krajský soud.

„Berky oběť nejprve napadl. Udeřil Holoubka několikrát do obličeje a způsobil mu mnohočetná poranění. Hádka se týkala odcizeného kola, které měl Berkymu Holoubek údajně vzít,“ řekla státní zástupkyně Vladimíra Novotná. Po první pranici Berky údajného zloděje nezabil. Podle žalobkyně přišel k Holoubkovi domů o pár dní později a aby zakryl předešlý útok, uškrtil ho. „Bezprostřední příčina smrti bylo selhání srdce kvůli silnému a intenzivnímu rdoušení,“ doplnila Novotná.

Mikulášské dozvuky?

Příběh s tragickým koncem se začal odvíjet den po Mikuláši. Berky už od rána pil a v mrazivém počasí se projížděl po okolí Letonic na svém kole. V batůžku na zádech s sebou vozil několik lahvových piv a flašku slivovice. Když zastavil, přihnul si. Po poledni už byl úplně na mol a skončil v letonické hospodě. „Bylo to celkem v pohodě, akorát jsem byl strašně opilý. V té hospodě jsem se pozvracel,“ vzpomínal Berky na běh událostí.

Po několika točených pivech, které v restauraci vypil, se začal shánět po svém kole. „V hospodě mi sice řekli, že jsem na kole nepřijel, ale nevěřil jsem tomu. Hledal jsem ho. Chodil jsem po celé dědině až jsem potkal Holoubka. Bylo asi po desáté večer. Začali jsme se kvůli kolu hádat a on po mně vyjel. Požďuchování ale přešlo v bití a facky vystřídaly údery pěstí. Holoubek se pak skácel na zem a tak jsem ho odnesl domů,“ tvrdí Berky.

S vraždou, k níž podle žaloby došlo až o čtyři dny později, nechce mít mladík nic společného. Vinu svádí na muže, který si v současnosti odpykává trest ve věznici v Kuřimi na Brněnsku. „Přiznávám, že jsem Holoubka napadl a dopadlo to tak jak to dopadlo. Chci ale říct, že jsem ho nezabil. Udělal to nějaký Husár. V domě u Holoubka byl druhý den po mě. Holoubek totiž říkal, že ho zmlátilo víc lidí,“ dušoval se Berky. Krátce po činu na Slovensko. Policie ho zatkla loni v březnu v Liberci, kde údajně načerno pracoval.

Vesnické povídačky

Přestože Berky tvrdí, že Holoubka nezavraždil, obyvatelé Letonic si o jeho činu šuškali. „Slyšel jsem, že ho měl ukopat k smrti. Zvěsti začal po vesnici šířit Berkyho bratr,“ vypověděl jeden z předvolaných svědků Martin Daněk. Myslí si, že na povídačkách bude asi kus pravdy. „Berky je takový malý výtržník. Holoubek byl zase blázen, ale lidí si moc nevšímal,“ přiblížil Daněk postavy trestného činu.

Denis Berky, bratr obžalovaného, který zprávy po vsi rozšiřoval, k soudu sice přišel, ale nemohl vypovídat. Zapomněl si totiž doma peněženku i s doklady. „Výslech tohoto svědka se tedy nemohl konat. Soud si neměl jak ověřit jeho totožnost,“ vysvětlil předseda senátu brněnského krajského soudu Miloš Žďárský, který projednávání kauzy odročil na nadcházející dny.