„Soud zvažoval několik okolností. Na jednu stranu nelze vyloučit, že incident, při kterém se vše stalo, vyvolal poškozený a při něm Srnce také zranil. Odsouzený sám vraždu neplánoval," konstatoval mluvčí Vrchního soudu Petr Angyalossy.

V Srncův neprospěch ale svědčilo několik okolností. „Dotyčný při činu jednal chladnokrevně. Muže uškrtil, mrtvolu pak z bytu odklidil a na polní cestě ji spálil. Třináctiletý trest je podle nás odpovídající," dodal Angyalossy. Dotyčnému přitom hrozilo až osmnáct let vězení.

Srnec udusil loni na konci prosince třiačtyřicetiletého muže poté, co se spolu pohádali kvůli jeho známé, třiadvacetileté Aleně Bendové. Ta byla u zavražděného muže v podnájmu. „Předem jsem mu řekla, že s ním nechci mít poměr. Nejdřív sice souhlasil, pak mě ale začal obtěžovat a vyhrožovat, že když se s ním nevyspím, vyhodí mě i s malým synem z bytu," uvedla před časem u soudu Bendová, která Srncovi později pomohla s odstraňováním těla. Za trestný čin nadržování ji brněnský soud udělil dvouletý trest s podmínkou na pět let.

Čin se stal loni o Vánocích. Srnec tehdy přivezl Bendovou do bytu od její matky, kde strávila Štědrý den. Majitel bytu se měl vrátit až za několik dní. Místo toho přijel krátce po dvojici. "Žárlil a pořád nadával. Byl trochu opilý. Abych ho nerozčiloval, řekl jsem, že jsem přítel Andreiny matky. Bendová mě prosila, ať ji tam s ním nenechávám samotnou. Nakonec jsem navrhl, že donesu z auta domácí slivovici, aby se trochu zklidnil," vypověděl u brněnského Krajského soudu Srnec.

Další dvě hodiny si muži povídali. Žena byla vedle v pokoji se synem, který nechtěl spát a brečel. „Majitel bytu už byl hodně opilý a na chvíli usnul na židli. Myslel jsem, že bude klid. Jenže za čtvrt hodiny se probudil a opět nadával, že ho Andrea podvádí se mnou. Dal mi facku a chtěl se prát," řekl obžalovaný.

Nakonec podle něho oba muži skončili na zemi a majitel bytu začal Srnce škrtit. „Dusil jsem se a nevěděl, co dělat. Tak jsem mu také zmáčkl krk. Pak povolil sevření, ale já přestal, až byl bezvládný. Moc toho lituji," konstatoval Srnec. Když Bendová zjistila, co se stalo, pomohla mu vše uklidit. Muž omotal krvácející hlavu mrtvého stahovací folií a pak ho dvojice zabalila do prostěradla. „Srnec ho odvezl pryč. Domluvili jsme se, že ho spálí. Když se vrátil zpět, říkal, že tělo hořelo dobře," vypověděla Bendová.

Srnec si v současné době může podat už jen dovolání k Nejvyššímu soudu.