Jeden z největší kontrabandů marihuany se podařilo zajistit cizinecké policii při namátkové kontrole nedaleko Ivanovic na Hané na Vyškovsku. V neděli večer totiž spatřila hlídka policistů kvarteto mladíků, které v igelitkách neslo bezmála sto litrů aromatické rostliny. Ta je považována za drogu, takže mladíkům může hrozit až desetiletý pobyt ve vězení.

„V blízkosti čerpací stanice Agip zpozorovali naši policisté čtyři mladé muže, kteří šli po kraji silnice vedoucí z Kroměříže do Vyškova. Při jejich kontrole si policisté všimli, že v igelitových taškách, které nesli dva z mužů, jsou zelené, silně aromatické rostliny. V dalších třech batozích, které policisté také zkontrolovali, našli tytéž rostliny,“ řekl Deníku.cz mluvčí cizinecké policie Brno Roman Pittner.

Jeden z mladíků navíc nesl v ruce stvol, s největší pravděpodobností konopí indického. To mělo více než dvoumetrovou délku a kořenový val. „Policisté všechny mladíky předvedli na policejní služebnu a vzhledem k místní a věcné příslušnosti celý případ předali vyškovským kriminalistům,“ doplnil Pittner.

Celkem se policistům podařilo zajistit odhadem zhruba sto litrů konopí. Čtyři muži ve věku sedmnáct až devatenáct let jsou podezřelí ze spáchání trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Za to jim hrozí nedobrovolný pobyt za mřížemi od dvou do deseti let.

Sklizeň marihuany začíná v polovině září a končí v říjnu. Pěstování konopí pro výrobu marihuany není na jihu Moravy nijak extrémně rozšířené a počet pěstitelů je zhruba stejný, jako jinde v Česku. Na podzim je čas sklizně, a proto mají policisté pohotovost. Čtveřice mladíků se sto litry marihuany je zatím největší úlovek, který letos uvízl v síti policie.

Přesnou hmotnost sklizeného konopí budou znát vyškovští policisté, kteří se případem zabývají, za několik dní. „Nyní se suší v jedné místnosti v budově tamního policejního ředitelství. Současná hmotnost by byla zavádějící. Kriminalisty totiž zajímá váhá marihuany, která by byla připravena k prodeji na černém trhu,“ vysvětlil jeden z kriminalistů.