Těla staršího muže a ženy bez známek života našli jihomoravští kriminalisté v úterý v domě v Šilingrově ulici v Břeclavi. „Dosud zjištěné okolnosti nasvědčují tomu, že by na úmrtí muže a ženy mohla mít podíl další osoba,“ sdělil.

Od sobotního poledne se hasiči snaží vyprostit ze studny zavaleného muže. Na místě jim pomáhá Záchranný útvar ze Zbirohu a Báňská záchranná služba z Hodonína a Libušína.
Záchrana ve Velkých Pavlovicích skončila. Muže našli ve studni mrtvého

Specialisté ohledávají místo činu a také vyslýchají sousedy a další možné svědky. "V této souvislosti se obracíme na veřejnost, která si mohla například všimnout podezřelého pohybu osoby v okolí místa události. Kritickou dobou je čas mezi pondělní osmou večer a úterní druhou hodinou odpoledne. Případné poznatky oznamte na linku 158," doplnil mluvčí. 

Dvě mrtvá těla našli jihomoravští kriminalisté v domě Šilingrově ulici v Břeclavi.Zdroj: Policie ČR

Na místo v úterý dorazili i záchranáři. „Naši operátoři vyslali posádku. Lékař však už jen na místě mohl konstatovat smrt u obou starších lidí. Na místě jsme kromě toho ošetřili mladého muže, kterého jsme poté převezli do břeclavské nemocnice,“ uvedla mluvčí jihomoravských záchranářů Michaela Bothová.

Ilustrační foto
Města stále bojují ve sběru baterií

Policisté v souvislosti s vraždou pročesávali i nedaleké nábřeží řeky Dyje. Na místě byly dvě skupiny o jedenácti a osmi lidech, kterým přímo v Dyji vypomáhali také tři potápěči. „Pátráme po předmětu, který souvisí s trestným činem,“ uvedl na místě jeden ze členů zásahu. Podle některých je tak možné, že byla dvojice ubodána.

Policejní mluvčí Pavel Šváb však nic takového nepotvrdil. "Skutečně by na vraždě mohla mít podíl jiná osoba. Detektor kovů u Dyje využíváme především proto, že dům se nachází v blízkosti řeky. Prohledáváme tedy okolí, kudy mohl pachatel utíkat. Je možné, že po cestě něco ztratil," řekl Šváb.

Pročesávání břehů policisté ukončili před druhou hodinou. „Břehy už jsme prohledali. A nějaké věci jsme našli, tak uvidíme,“ naznačil policejní mluvčí Pavel Šváb.

Události posledních hodin otřásly celým městem. Břeclavský starosta Svatopluk Pěček je podle svých slov tím, co se stalo, zděšený. „Jsem rodilý Břeclavan, už poměrně starý, a nic takového ve městě nepamatuji. Nejsme žádný Bronx. Je to velice smutná událost, o to smutnější, že bydlím nedaleko místa, kde k tragédii došlo,“ řekl Pěček.

Jak prozradil, podařilo se mu zjistit, že dům v Šilingrově ulici, kde se vražda stala, patřil třem ženám. „Vůbec jsem je ale neznal, netuším, o koho šlo,“ upřesnil starosta.

Původní dobové fotografie zámečku
Zámeček u Valtic čekají lepší časy. Spolek ho chce obnovit a sbírá peníze

Město podle jeho slov poskytuje maximální součinnost policii. „Máme výborný tým strážníků, kteří nyní stahují záznamy z kamerového systému. Dosud ale nic konkrétního nemáme,“ řekl krátce po středeční jedné hodině odpolední Pěček.

Vraždy v okrese:
- 2019 – dosud 3 vraždy (dva mrtví v Břeclavi, jeden v Křepicích)
- 2018 – 3 pokusy o vraždu
- 2017 a 2016 nedošlo k žádné vraždě
- 2015 – 5 vražd (3 mrtvolky novorozeňat v Dolních Dunajovicích, zabití důchodkyně v Kobylí a jeden pokus o vraždu)
zdroj: Policie ČR


K čemu mohlo v domě dojít, zatím nikdo netuší. „Policisté ale odebrali daktyloskopické a biologické stopy, bude provedená i pitva, tak snad se brzy dozvíme více. Skutečně mě to, co se stalo, překvapuje. Jde o velice klidnou ulici s rodinnými domky,“ kroutil hlavou starosta.

Místní se o tragédii dozvěděli až s příjezdem policie. „Bydlím ve vedlejší Nerudově ulici. Nic jsem netušila, ničeho si nevšimla. Jsem v šoku,“ řekla žena, která si nepřála zveřejnit své jméno. Redakce jej však zná.

V kraji přitom letos nejde o první vraždu. K poslední došlo koncem května v Dražůvkách na Hodonínsku. Po střelbě v rodinném domě tam zůstali dva mrtví. Začátkem května zase zavraždil v Kyjově na Hodonínsku ženu její manžel, s nímž se rozváděla. Tělo oběti poté vrah zakopal poblíž města na poli. V lednu pak zavraždila žena svého devadesátiletého otce v Křepicích na Břeclavsku.