Policie teď událost prošetřuje. „Matka porodila dítě pravděpodobně v srpnu až v září. Patologové nemohli určit stáří přesně kvůli stupni rozkladu těla," řekla mluvčí policie Andrea Straková.

Lékaři nemohli při pitvě určit ani pohlaví dítěte. Tělo bylo schované v krabici od dámských bot a zabalené do několika igelitek. Pracovník úklidových služeb ho našel pohozené v trávě u skládky.

Policisté pátrají po jeho matce už od dvacátého listopadu. Mají v plánu o pomoc při pátrání požádat i gynekology. „Snažíme se oslovit především ambulance na Brňensku, aby se podívaly do svých záznamů, jestli jejich péči nenavštívila nějaká podezřelá žena," řekla Straková. Ambulancí je na Brněnsku víc než šedesát.

Ulice Mlýnské nábřeží leží až na samém konci brněnských Obřan směrem k Bílovicím nad Svitavou. Okolí řeky Svitavy je mimo zimu hodně frekventované. Především o víkendech jsou lesní silnice na obou jejích březích cílem cyklistů a rodin s dětmi. „Usedlíků je tu málo. Navíc ráno odjíždí do práce, takže tady jinak nikdo nebývá," popsala okolí provozovatelka restaurace na konci ulice Mlýnské nábřeží Olga Pálková. Podle ní je rušno hlavně na konci týdne.

To potvrzuje i jedna z místních obyvatelek. „O víkendech je to tu jako na Václaváku. Přijedou sem chataři a spousta cyklistů," řekla Libuše Doubková.

Nic zvláštního, ale nezaznamenala. „Po deváté večer je tu všude klid, občas se tu vyskytují podezřelí lidé, kterých bych se až bála," popsala Doubková. Právě v blízkosti mostu jsou dva lomy, v kterých často nelegální skládky vznikají.

Policie žádá o pomoc i veřejnost. „Pokud někdo ví o ženě, která byla těhodná, ale dítě z neznámých příčin nemá, měl by kontaktovat policii," vysvětlila mluvčí Straková.

Zároveň dodává, že užitečné pro policii mohou být i jakékoli informace k místu nálezu, popřípadě pohybu podezřelý osob v jeho okolí.

ALŽBĚTA NEČASOVÁ