Na porušení předpisů narazili při každé desáté inspekci. „Z předchozích let víme, že neproblematičtější jsou zařízení pro společné stravování, mezi které patří třeba bistra nebo cukrárny,“ uvedl ústřední ředitel inspekce Marin Klanica. Potvrzuje to i případ, o kterém Brněnský deník Rovnost informoval letos v únoru. V kuchyni asijského bistra na brněnském náměstí Svobody našli kontroloři špínu a pobíhající hmyz.

Kromě kontrol provozoven a skladů testují inspektoři také potraviny. „Za minulý rok jsme v kraji hodnotili přes 2800 vzorků. Právním předpisům nevyhovělo 280 šarží,“ vyčíslil mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

Kontroly potravinářské inspekce. Infografika.Zdroj: Deník/Ivo ŠpatnýMezi problematické potraviny patřily za minulý rok zejména masné výrobky a med. „Problém je zejména s medem, který zpracovávají velké podniky. Potíže jsou i s medem z dovozu. Výrobci do něj někdy přidávají sirupy nebo škroby, které do medu nepatří,“ vysvětlila předsedkyně Českého svazu včelařů Jarmila Machová.

Jednatřicet tun závadného medu z blanenské firmy Včelpo objevili před nedávnem inspektoři ve skladě na Olomoucku. „Med z roku 2015 obsahoval nepovolená antibiotika. Pocházel z Ukrajiny,“ uvedla Machová.

Podle dat z brněnského inspektorátu, který kontroluje Jihomoravský a Zlínský kraj, patřilo mezi problémové komodity také víno. „Celorepublikově jsme zvýšili kontrolní tlak a v platnost vstoupila i novela vinařského zákona. Na hodnocení je zatím brzy, ale zatím to vypadá na zlepšení,“ připustil Klanica.

Více kontrol vítá prodejce vína a majitel penzionu na Břeclavsku Vladislav Dabiš. „Lidé, kteří navštíví region, by měli dostat kvalitní víno. My ho nakupujeme od regionálních vinařů,“ podotkl.

Ilustrační foto
V kuchyni našli šváby i padající omítku. Inspektoři uzavřeli bistro Dragon
Ilustrační foto
Závadný med Včelpa objevili na Olomoucku. 31 tun postupně zlikvidují ve spalovně